Hlavní obsah

Ruský soud zamítl Navalného odvolání: Krádež, nebo politický proces?

Navalnyj zřejmě přijde o kandidaturu v příštích prezidentských volbách.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Ruský oblastní soud zamítl odvolání opozičního politika Alexeje Navalného proti podmíněnému pětiletému trestu.

Článek

Navalný měl podle ruské justice okrást lesnický podnik Kirovles o deset tisíc metrů krychlových dřeva a tím ho poškodit o 16 milionů rublů, tedy v přepočtu o 6,8 milionu korun (psali jsme zde). Soud již poněkolikáté odmítl vyslechnout svědky a znalce obhajoby.

Navalnyj označuje proces jako politický. Říká, že jde o snahu Kremlu zbavit se nepohodlného kritika a soupeře Vladimira Putina. Podle něj ho Kreml před volbami hodnotí jako nebezpečného. Soudního procesu, který se udál v asi 950 kilometrů od Moskvy vzdáleném Kirově, se Navalnyj ani jeho rovněž odsouzený společník Pjotr Oficerov nezúčastnili.

V prakticky identickém procesu byl Navalnyj odsouzen již v roce 2013. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dospěl k závěru, že ruská justice porušila Navalného právo na spravedlivý soud, a tak loni v listopadu ruský nejvyšší soud odsuzující rozsudek zrušil a nařídil nový proces. V jeho rámci padl i dnešní verdikt.

Obhájce Navalného Vadim Kobzev napadne rozhodnutí ruské justice u Evropského soudu pro lidská práva, který už jednou dal Navalnému za pravdu.

Vůdce ruské opozice Alexeje Navalného zatkla policie.Video: Josef Mačí

Reklama

Doporučované