Hlavní obsah

Opozičního předáka Navalného opět zadržela ruská policie

Ruský právník a opoziční aktivista Alexej Navalnyj.

Reklama

Ruští policisté dnes zadrželi opozičního předáka Alexeje Navalného, který minulou sobotu na demonstraci vybízel k dalším protestům proti vyloučení opozičních kandidátů ze zářijových voleb do moskevského sněmu. Zatčení oznámil z policejní strážnice sám Navalnyj, kterého policisté zadrželi ve chvíli, kdy si šel zaběhat.

Článek

Okolnosti svého zatčení Navalnyj okomentoval ironicky. „Je pravda, když se říká, že sport občas škodí zdraví," řekl. „Vyběhl jsem z domu, abych si zaběhal a abych koupil ženě kytku. Má dnes narozeniny. U domu ale stál policejní mikrobus a pak mě zadrželi. Teď jako hlupák tvrdnu v trenýrkách na strážnici," dodal s prosbou manželce Juliji, ať omluví jeho nepřítomnost na oslavě.

Zadržení potvrdila také Navalného mluvčí. Politikova advokátka Olga Michajlovová agentuře Interfax sdělila, že Navalného obvinili z opakovaného porušení pravidel pro pořádání demonstrací. Za to mu může hrozit pokuta až 300 000 rublů (asi 110 000 Kč), anebo až 30 dnů za mřížemi.

Minulou sobotu v Moskvě demonstrovaly tisíce lidi proti vyloučení opozice z voleb do moskevského zastupitelstva. Tuto akci úřady výjimečně povolily. Navalnyj při této příležitosti vyzýval Moskvany, ať se nejbližší sobotu zúčastní další demonstrace u radnice, kterou však úřady nepovolily.

Vyřazeny byly desítky kandidátů

Moskevské úřady vyloučily desítky opozičních kandidátů z voleb se zdůvodněním, že neshromáždili požadované množství hodnověrných podpisů od voličů v okruzích, kde se o mandát hodlali ucházet. Mezi vyřazenými kandidáty bylo i několik Navalného spolupracovníků. Opozice tvrdí, že úřady ji vůbec nechtěly pustit do voleb a že pravost podpisů zpochybnili úředníci i záměrnými chybami při jejich ověřování.

Nezávislí kandidáti si podle zákona potřebují zajistit podporu nejméně tří procent oprávněných voličů v příslušném z 45 volebních obvodů Moskvy, tedy potřebují získat přibližně 4500 až 5000 podpisů, aby se o mandát směli ucházet.

Navalnyj byl loni vyřazen z prezidentských voleb pod záminkou podmínečného odsouzení. Před moskevskými volbami se opozice silně mobilizovala v naději, že získá zastoupení ve sněmu hlavního města, které hospodaří s vysokým rozpočtem.

Opoziční kandidáti byli vyřazeni i v dalších velkoměstech, jako je Petrohrad, poznamenala agentura AFP.

Reklama

Doporučované