Hlavní obsah

Oprava historických tanků, které na Pražském okruhu hořely po nehodě s autobusem, bude stát miliony

Foto: tankysmrzovka.cz

Jeden z poničených tanků.

Reklama

Při nehodě, která se stala minulý čtvrtek na Pražském okruhu, zemřel jeden člověk a 14 jich bylo zraněno.

Článek

Do Muzea obrněné techniky ve Smržovce na Jablonecku se ve čtvrtek večer vrátily oba historické americké tanky, které před týdnem při cestě na plzeňské Slavnosti svobody poškodil požár při tragické nehodě v Praze. Oprava jednoho si podle odhadu majitele muzea Jaroslava Janouška vyžádá přes tři miliony korun a potrvá minimálně půl roku. Poškození druhého tak velké není.

Při srážce vězeňského autobusu a tahače s historickými tanky na Pražském okruhu zemřel minulý týden ve čtvrtek třiadvacetiletý dozorce, dalších 14 lidí bylo zraněno. Vozy po srážce začaly hořet, velké škody oheň napáchal na tanku typu M36 Jackson. Takových tanků je podle odhadu Janouška po světě asi jen 30, smržovský má po požáru zničenou pravou část z vnějšku i zevnitř.

Připomeňte si nehodu v následujícím videu

Vězeňský autobus se srazil s nákladním autem převážejícím historické tanky.Video: Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

„Teplota plamene byla tak veliká, že se začalo tavit sklo. To se taví mezi 1 450 až 2 000 stupni, a tak velká teplota může mít vliv i na mechanické vlastnosti oceli, pružin,“ uvedl Janoušek. Podle něj proto bude nutné tank co nejvíce rozebrat. „Bude se muset provést maximální demontáž tanku včetně sundání věže, vytáhnutí kanonu a odstranění všeho, co se nechá odpojit,“ řekl. Odhaduje, že jen na sehnání náhradních dílů bude potřeba 1,5 až dva miliony korun a dalších 1,5 milionu korun na opravy a zaplacení lidí, kteří je udělají. „Když budu mít tři lidi na plný úvazek, tak je to tak na pět až šest měsíců,“ odhadl.

Tank byl pojištěný a Janoušek předpokládá, že pojistka by měla pokrýt náklady. Problém zřejmě nebude ani sehnat náhradní díly. „Myslím, že se dá sehnat vše kromě nějakých speciálních dílů, jako jsou třeba nástavce na anténu. Známe se po světě skoro všichni, co do tanků děláme, takže se to asi podaří sehnat,“ uvedl Janoušek. Potíž podle něj ale může být v tom, sehnat tři pracovité a šikovné lidi na provedení opravy. Zkusí proto oslovit i státní vojenské opravny VOP CZ, zda by se oprava nedala udělat u nich.

Tanky ze Smržovky před týdnem směřovaly do Plzně na Slavnosti svobody, pro druhý poškozený tank typu M3 Stuart to mělo být první představení na veřejnosti. Ve Smržovce ho nadšenci dávali dohromady předchozích pět let. Jeho poškození po nehodě ale není velké. „Hasiči ho zachránili. Má jen trochu ohořelý pás, asi deset článků, a bude se muset vyčistit. Je strašně špinavý,“ dodal Janoušek.

Reklama

Doporučované