Hlavní obsah

Oprava hradu Kost je ve finále, stavební práce by měly skončit do konce srpna

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Rozsáhlá rekonstrukce gotického hradu Kost na Jičínsku, která začala na podzim 2019, je ve finále. Stavební práce by měly být dokončeny do konce srpna. Hrad patří rodině Kinských dal Borgo a nyní je pro veřejnost uzavřený.

Článek

Z odhadovaných 100 milionů korun bylo dosud proinvestováno asi 80 milionů korun. „Jsme v závěrečné fázi, dochází k dodělávání dlažeb a některých pohledových věcí jako třeba zahrada vedle Biberštejnského paláce na hradních parkánech, která vzniká nově jako zahradní prvek. Hlavní práce, a to odvodnění a sanace hradeb, jsou už téměř u konce,“ řekl kastelán Jan Macháček.

Areál hradu je kvůli rekonstrukci uzavřený. Návštěvníci se nedostanou ani na prohlídky, které jsou v hradu Kost možné pouze s průvodcem, a to zatím koronavirová opatření zcela neumožňují. „Pokud to koronavirová opatření dovolí a bude možné zprovoznit prohlídkové trasy, tak bychom chtěli otevřít v červnu na víkendy a od července, kdy už bude stavba na ústupu, máme v plánu otevřít šestidenní provoz v týdnu. Prohlídky jsou u nás možné jen s průvodcem,“ řekl Macháček.

Náklady na rekonstrukci jsou asi 100 milionů korun, dotace z evropského programu IROP pokryje 80 procent uznatelných nákladů. V celkové částce je zahrnuta i projektová dokumentace, archeologický průzkum nebo restaurátorské práce. Současná rekonstrukce je nejkomplexnější v novodobé historii hradu. Zahrnuje stabilizaci podloží pod hradem, odvodnění areálu a sanaci a stabilizaci parkánových a hradebních zdí.

Archeologický výzkum zpřesnil datování vzniku hradu a také podobu, jakou měl ve 13. století. Podle předběžných závěrů vykopávek nálezy jednak posunuly vznik hradu zhruba o 100 let do minulosti, a to do poloviny 13. století. Také naznačily, že už ve 13. století nešlo o menší převážně dřevěnou tvrz, jak se původně předpokládalo, ale na svoji dobu o velký kamenný hrad se vstupní kamennou bránu a velkou obrannou věží, která mohla dosahovat výšky až 30 metrů. Stále se ale čeká na potvrzení předběžných výsledků výzkumu.

Hrad Kost, který je v katastrálním území Podkost, části obce Libošovice, několik desítek metrů od pomezí Královéhradeckého a Středočeského kraje, je považován za jeden z nejzachovalejších gotických hradů v Česku. Se svým okolím je významným regionálním turistickým cílem.

Reklama

Doporučované