Hlavní obsah

Oprava kamenného mostu v Dobříši by mohla začít v roce 2023

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Oprava kamenného mostu v Dobříši na Příbramsku, který byl loni prohlášen památkou, by mohla začít v roce 2023.

Článek

Nejdříve bude nutné přepracovat projektovou dokumentaci a lze očekávat i dlouhá jednání s památkáři, řekl ČTK ředitel krajské správy a údržby silnic Jan Lichtneger.

Most přes Pilský potok je ve špatném stavu a cestáři ho původně chtěli zbourat a nahradit novou stavbou. Okrašlovací spolek Dobříš s tím nesouhlasil a inicioval protestní petici, kterou podpořili dobříšští i středočeští zastupitelé. Most byl počátkem loňského září prohlášen památkou, a byla tak definitivně odvrácena jeho demolice. Zástupci hejtmanství už dříve uvedli, že rekonstrukce původního mostu nebude levná.

Lichtneger připomněl, že k akci se zpracovávala projektová dokumentace, která se nyní musí kompletně předělat. „Uvidíme, jak bude složité projednání. Dá se předpokládat, že budeme mít dlouhé diskuse s památkáři. Pokud půjde všechno dobře, budeme mít povolení někdy v roce 2023,“ uvedl.

Do zahájení opravy bude potřeba most pečlivě sledovat, nutné už byly některé provizorní úpravy. „Máme dohodnuto, že se ten most sleduje častěji, než je předepsáno, abychom monitorovali případné náhlé změny,“ dodal ředitel.

Historický most byl podle petice vybudovaný kolem roku 1830 jako miniaturní replika Karlova mostu v Praze. Předseda okrašlovacího spolku Petr Kadlec upozornil na to, že jde o poslední klasický kamenný most v Dobříši, který vydržel do současnosti. Most údajně vznikl na památku tragické události, kdy se s nevěstou Marií Annou Kloibrovou z Českého Krumlova v červnu 1829 v brodu převrhl kočár a dívka se v rozvodněném Pilském potoce utopila. Stavbu zaplatila její rodina.

Reklama

Doporučované