Hlavní obsah

Oprava konkatedrály v Opavě skončí v listopadu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Rozsáhlá oprava konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie v Opavě skončí v listopadu. Vyjde na téměř 76 milionů korun. První mše se tam uskuteční, až to epidemie umožní.

Článek

Práce na opravě národní kulturní památky, jejíž historie sahá až do roku 1204, začaly loni v březnu. Po celou dobu byl objekt uzavřený. „Nyní se hodně pracuje na okolí budovy. Dokončují se terénní úpravy, okapové chodníky. Z restaurátorské dílny se nám vracejí opravené ploty, které se budou opět instalovat,“ uvedl projektový manažer ostravsko-opavského biskupství Miroslav Přikryl. Tem dodal, že práce finišují i uvnitř konkatedrály. „Dokončuje se výmalba a elektroinstalace,“ potvrdil.

Obnovu prodělal kompletně celý vnější plášť konkatedrály včetně spárování cihelného zdiva, oprav omítek, výměny oken a restaurování kamenických a zámečnických součástí vnějšího pláště. Upraveno bylo rovněž okolí kostela. Práce se dotkly i interiéru. Vyměněna byla elektroinstalace, kostel má mít nové vnitřní osvětlení a restaurovány byly také kamenné a zámečnické prvky. Součástí projektu je také vytvoření expozice ze severní předsíně, která bude zpřístupněna pro prohlídky.

Rekonstrukce kostela za 75,6 milionu korun je největší investicí do obnovy sakrálních staveb v ostravsko-opavské diecézi. Vedle dotace Evropské unie ve výši 71,8 milionu korun se na rekonstrukci finančně podílejí i statutární město Opava, Římskokatolická farnost Panny Marie Opava či Moravskoslezský kraj.

Kostel je od roku 1996 druhým sídelním kostelem ostravsko-opavského biskupa. Právě díky tomu je označován jako konkatedrála. Což je podle církevního výkladu kostel, který požívá stejnou vážnost a stejná privilegia jako katedrála, má ale nižší prioritu. Katedrála je hlavním kostelem diecéze, zatímco konkatedrála ji doplňuje.

Reklama

Doporučované