Hlavní obsah

Oprava mostu v Temném Dole začne v nejbližších dnech, bude průjezdný kyvadlově

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Oprava mostu v Temném Dole v Krkonoších na jediné přístupové silnici do Pece pod Sněžkou a z české strany také na Pomezní Boudy by měla začít v nejbližších dnech. Bude stát tři miliony korun a potrvá asi měsíc.

Článek

Provoz bude jako dosud možný kyvadlově vždy po jedné polovině mostu. Nepůjde ještě o kompletní rekonstrukci, kterou kraj chystá v příštích letech. Most je v havarijním stavu.

„Máme vybraného zhotovitele na havarijní opravy mostu v Temném Dole, které budou spočívat v pokládce plechů na překlenutí nosníků. Tím se rozloží zátěž projíždějících vozidel a most bude mít původní nosnost. Začít chceme v nejbližších dnech,“ uvedl radní kraje pro dopravu Václav Řehoř (ODS).

Podle něj se čeká na dovoz materiálu ze zahraničí, konkrétně se jedná o plechy pro vyztužení mostu. „Dojde k odstranění vrchní vrstvy asfaltu, opraví se propadlá místa a vybetonuje se deska v tloušťce 17 centimetrů z drátkobetonu. Oprava proběhne ve dvou etapách za částečné uzavírky. Dopravu budou řídit semafory vždy v jednom pruhu. Současná dopravní omezení budou platit nadále,“ řekl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Na mostě přes řeku Úpu v Temném Dole je nyní omezena rychlost na 30 km/h, doprava je tam svedena do jednoho jízdního pruhu. Nosnost mostu je osm tun pro dvě vozidla, 20 tun platí pro vjezd jednoho vozidla. Po provizorní opravě by se měla vrátit původní nosnost mostu, čímž se umožní vjezd vozidlům těžším než 20 tun.

Královéhradecký kraj mosty kontroluje pravidelně dvakrát do roka, jednou za čtyři provádí hlavní kontrolu, kterou na mostě v Temném Dole kraj uskutečnil mimořádně už po třech letech.

Reklama

Doporučované