Hlavní obsah

Oprava mostu Zeleňák v Pardubicích má trvat do konce listopadu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Oprava mostu Zeleňák v Pardubicích, který město zavřelo kvůli jeho špatnému stavu, skončí na konci listopadu. Práce jsou po několika dnech už viditelné, most dostal novou mostovku.

Článek

Přes řeku Chrudimku spojí čtvrti Višňovka a Pardubičky, poslouží pěším a cyklistům. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

„Most opravujeme za přijatelnou cenu 7,3 milionu korun. Propojíme břehy Chrudimky z Pardubiček do městského obvodu V, nejbližší je lávka na Vinici, ale vede do jiné části,“ řekl Nadrchal.

Kvůli bezpečnosti město zavřelo v přírodní lokalitě Červeňák dva mosty. Zeleňák opravuje, most Červeňák nechává mimo provoz, protože je víc poničený. Oprava či stavba nového mostu se podle Nadrchala městu nevyplatí.

„Červeňák je v katastrofálním stavu. Zatím neplánujeme jeho rekonstrukci či náhradu, stálo by to mezi 30 až 60 miliony korun. A vzhledem k tomu, že kolem má vést severovýchodní obchvat a cyklostezka, jeho oprava postrádá smysl,“ uvedl Nadrchal.

Most Zeleňák bude pouze pro pěší a cyklisty, i když bude mít nosnost 3,5 tuny a výjimečně po něm mohou projekt například sanitky či hasičské vozy. Rozhodně si ale po něm motoristé nemohou od prosince, kdy budou opravy hotové, zkracovat cestu, dodal Nadrchal.

Dělníci už pracují na opravách asi deset dní a změny jsou již viditelné. „Vyměňujeme trámy, konstrukci, fošny. Most byl v dezolátním stavu. Lidé se snaží přes něj chodit. Údajně tady v sobotu přelezli zábradlí, fotili se na mostě. Lidé jsou všeteční. I na zabezpečeném staveništi se jim něco může stát,“ řekl ČTK Daniel Mandys z firmy MP Střechy-Sport.

Lokalita Červeňák byla původně vojenským cvičištěm, které město loni získalo zdarma od armády. Zeleňák pochází z roku 1946, původně sloužil i pro vozidla. Název má podle dnes už málo zachovalého zeleného nátěru.

Oblast kolem řeky je evropsky významnou lokalitou s chráněnými druhy. Město na základě dohody s armádou nesmí 20 let lokalitu komerčně využívat, prodat nebo pronajmout a místo si musí zachovat přírodní ráz. Drobnější proměny navrhne územní studie, která bude hotová do konce roku. „Podle mého názoru půjde spíš o kosmetické úpravy,“ dodal Nadrchal.

Reklama

Doporučované