Hlavní obsah

Oprava Národního muzea: Tisíce plátků zlata na střeše a výhled, který bere dech

Prošli jsme si budovu Národního muzea s Michalem Lukešem. Reportérka byla v místech, kam se zatím návštěvníci nedostanou.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do otevření první části zbývá osm měsíců a stihnout to musíme, říká ve Víkendovém rozhovoru Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea. „Věřím, že nejen kvůli výhledu na hlavní město se k nám budou lidé vracet.”

Článek

Právě kopule bude vůbec poprvé v historii přístupná návštěvníkům. Skleněnou podlahou půjde světlo přímo do Pantheonu pod ní. Starou a novou budovu muzea spojí lávka a podzemní tunel. Chceme, aby muzeum bylo interaktivní a zábavné, právě dolaďujeme speciální aplikaci pro budoucí návštěvníky, slibuje ředitel.

Jde o jednu z vůbec největších oprav pražské památky. Budova z roku 1891 se doteď nikdy zásadně nerekonstruovala. Je zavřená od roku 2011, většina exponátů čeká v depozitářích. S výjimkou jednoho ze symbolů muzea, kostry plejtváka myšoka, která nemohla být přemístěna, a také koster žirafy a slona, které ve speciálních boxech zůstaly v jednom z výstavních sálů.

28. října se historická budova otevře výstavou ke stému výročí vzniku Československa.

Reklama

Doporučované