Hlavní obsah

Oprava střechy kostela svatého Václava v Opavě potrvá do prosince

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Oprava střechy kostela svatého Václava v Opavě, který se využívá pro kulturní akce, potrvá do prosince. Náklady budou okolo 7,5 milionu korun. ČTK to dnes řekla mluvčí opavského magistrátu Lada Dobrovolná.

Článek

„Po dobu rekonstrukce, která by měla být dokončena v půli prosince, je do objektu kostela možné vcházet pouze z Mnišské ulice a je třeba dbát zvýšené opatrnosti. S omezením musí počítat také pořadatelé akcí a zájemci o pronájem prostor,“ řekla.

Dodala, že střecha kostela je ve velmi špatném stavu. Během oprav řemeslníci také sanují krovy, zhruba polovinu vymění. Město na rekonstrukci získalo pětimilionovou dotaci z Moravskoslezského kraje, zbytek uhradí z vlastní kasy.

Kostel, který je dominantou Pekařské ulice, vznikl na místě starší sakrální stavby v souvislosti se založením dominikánského kláštera v Opavě opavským knížetem Mikulášem I. Jeho výstavba se uskutečňovala ve dvou etapách více než 40 let, dokončený kostel vysvětil v roce 1336 olomoucký biskup Jan VII. Volek.

Zasvěcení kostela svatému Václavovi bylo zvoleno na přání zakladatele pro zdůraznění příslušnosti opavských knížat k rodu Přemyslovců. V současnosti je v majetku města Opavy a je využíván k pořádání společenských, kulturních a osvětových akcí jako jsou koncerty, výstavy, umělecké performance, společenská setkání, shromáždění a svatební obřady. Společně s dominikánským klášterem je chráněn jako kulturní památka.

Reklama

Doporučované