Hlavní obsah

Oprava Thermalu se prodraží. „Už nechceme být levnou tržnicí,“ říká ředitel

Kolik bude stát oprava Thermalu? Rozhovor s ředitelem hotelu Vladimírem Novákem.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Víc než 880 milionů korun Thermal na rekonstrukci od státu nedostane. „Určitě to bude konečná částka pro tuto chvíli. Další vstup akcionáře, kterým je Ministerstvo financí, nepředpokládám,“ řekl ředitel hotelu Vladimír Novák.

Článek

Stoprocentním vlastníkem Thermalu je stát. Další opravy si hotel v lázeňském městě bude hradit z vlastní kapsy.

„Provoz hotelu s bazénem a s prostory k pronájmu je schopen generovat dostatečné cashflow, aby další potřebné investice hradil z vlastních zdrojů,“ uvedl Novák v rozhovoru pro SZ Byznys. Video najdete nahoře v článku.

Hotel, postavený v 70. letech jako centrum Mezinárodního filmového festivalu, má 270 pokojů, ale i rozsáhlé kongresové prostory, lázně, restaurace a brzy i přestavěný bazén. „Každá tato noha přináší profit. Dříve byla typickým návštěvníkem německá klientka, která přijela na dva týdny do lázní. Dnes tvoří 85 procent klientely Češi,“ popisuje Novák.

I letos bude Thermal ve ztrátě

Zatímco teď je hotel závislý na léčebných pobytech, nově by se měla polovina byznysu přesunout  do wellness a víkendových pobytů.

Během pandemie klesl provoz v Thermalu na desetinu. I teď zaostává za očekáváním, do černých čísel se letos nedostane.

„Letos nevidím na ‚špinavou nulu‘. Musíme se dostat na obrat kolem 200 milionů korun, abychom dostáli všem svým závazkům,“ odhaduje šéf Thermalu s odkazem na splátky úvěrů, které má hotel před sebou.

Rekonstrukce hotelu začala koncem roku 2019. Po dvaceti měsících spolkla 300 z 580 milionů korun, o rok se zpozdí, měla skončit už letos. Nejvíc stály technologie, elektroinstalace, chlazení, stoupačky, snižuje se také energetická náročnost budovy. Namísto 30 milion korun ročně vydá hotel za topení a chlazení jen polovinu.

Hotel potřebuje dalších 300 milionů

Zatím je zateplený velký promítací sál, malé sály a kongresové patro a renovací prošla polovina pokojů.

„Začala se opravovat hotelová podnož. Během podzimu dokončíme hotelovou věž a bazén,“ plánuje Novák. Bazén neprovozuje hotel, pronajme si ho za milion korun měsíčně společnost Saunia. První plavce chce přivítat začátkem srpna.

V červnu Ministerstvo financí ohlásilo, že chce Thermalu nalít dalších 300 milionů.  Zdůvodňuje to růstem cen stavebních prací, poklesem tržeb hotelu během pandemie. Z částky by se měly opravit i interiér vinárny Peklo, recepce a lobby, promenáda a fontánky před hotelem. Dále technické zázemí sálů a parkoviště s garážemi.

Unikátní brutalistní stavbě mají pomoct i další kosmetické změny. Když se zrovna nekoná festival, hyzdí parter hotelu prodejna laciných oděvů. Už po filmovém festivalu se tam možná nevrátí.

„Plánujeme prostor využít jako galerii. Je to méně výhodné než nájem, ale je pravděpodobné, že po festivalu do budoucna nebudeme obchodní pasáží,“ slibuje Vladimír Novák.

Reklama

Doporučované