Hlavní obsah

Oprava východního křídla zámku v Bystřici pod Hostýnem je za polovinou

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Dlouhodobá oprava vnitřních prostor východního křídla zámku v Bystřici pod Hostýnem, které napadla dřevomorka, je za polovinou. Řemeslníci letos dokončili třetí etapu prací, další dvě etapy jsou plánovány na příští dva roky.

Článek

Letošní náklady na obnovu zámeckého křídla přesáhly 1,1 milionu korun, přičemž 700 000 korun z této částky činí dotace od ministerstva kultury, řekl ČTK starosta Zdeněk Pánek (nestr., zvolen za STAN).

Práce na sanaci dřevomorky ve východním křídle zámku začaly předloni, rozvržené jsou do pěti let. Obnova této části památky by tedy měla skončit v roce 2023. Celkové odhadované náklady jsou zhruba osm milionů korun.

Letos odborníci podle starosty zajistili horkovzdušnou sanaci krovů a nosných prvků ve třetím nadzemním podlaží a preventivní chemické ošetření nahrazeného i sterilizovaného dřeva. Řemeslníci v pěti místnostech vybudovali také novou stropní konstrukci z podbití z prken a nové vápenné štukové omítky. „To jsou všecko věci, které samozřejmě jsou po odborné stránce poměrně složité, nicméně dělá nám to firma, na kterou spoléháme. Předpokládám, že se postupem času dostaneme k nějakému závěru, abychom se mohli zase vrhnout na jiné stavební úpravy, které jsou více vstřícné k občanům a jsou vidět,“ řekl Pánek.

Město s více než 8000 obyvateli zámek postupně rekonstruuje od roku 1991, kdy ho získalo do svého vlastnictví. Památku využívá k pořádání výstav, koncertů nebo svatebních obřadů. V historickém areálu sídlí část městského úřadu, ale také muzeum, informační centrum a městská policie. „V nedávné době se nám podařilo zprovoznit takzvanou konírnu, což je jediný prostor v tělese zámku, který se dá využívat celoročně, protože se tam topí, má zázemí, má sociální zařízení, bar, posezení a hlavní sál pro řádově 70 lidí,“ uvedl Pánek.

Podle dochovaných písemností byl zámek postaven v první polovině 15. století pány z Tvorkova. Je ojedinělou ukázkou postupné modernizace panských sídel. Zatímco jiní svá sídla přestavovali, v Bystřici byly staré budovy ponechány a k nim se postupně přistavovaly nové, které lépe odpovídaly požadavkům na pohodlnější bydlení.

Posledními šlechtickými vlastníky byli Loudonové, potomci slavného rakouského vojevůdce. V době hospodářské krize ve 30. letech 20. století se poslední člen rodu Ernst Gideon von Loudon dostal do těžkých finančních potíží a byl nucen zámek prodat. V letech 1935 až 1990 zde sídlila armáda.

Reklama

Doporučované