Hlavní obsah

Opravená silnice má přilákat další turisty do okolí Starého Města

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lepší dopravní dostupnost a zvýšený příliv turistů si slibují samosprávy a podnikatelé od dokončené rekonstrukce frekventované silnice z Hanušovic přes Staré Město na Šumpersku až k hranici s Polskem.

Článek

Bezmála třináctikilometrový úsek silnice druhé třídy byl už ve špatném technickém stavu, na což upozorňovali zástupci Starého Města i místí podnikatelé, jejichž příjmy jsou do značné míry závislé na turistickém ruchu.

Rekonstrukce silnice z Hanušovic k hranicím s Polskem stála téměř 113 milionů korun, z toho 85 milionů pokryla dotace z evropských fondů a 28 miliony korun přispěl Olomoucký kraj. „Tento úsek už potřeboval opravu. Je to kraj, kde chceme podpořit turistiku. Je zde spousta sjezdovek a tratí pro běžkaře. Věřím, že to (opravená silnice) pomůže přitáhnout turisty do tohoto regionu,“ řekl hejtmanův náměstek Jan Zahradníček (ANO).

Starosta Starého Města Jiří Kamp prohlásil, že dokončená rekonstrukce důležité silnice z Hanušovic je největší investicí v tomto regionu po druhé světové válce. „Volali po tom místní podnikatelé, kteří zde mají svoje firmy, aby se zlepšila dostupnost Starého Města. Zvýší se díky tomu turistický ruch,“ míní. Silnice byla podle starosty ve velmi špatném stavu a cestáři na ní museli neustále látat díry. „Jsme proto moc rádi, že cesta je opravena celá,“ dodal Kamp.

V Polsku byl s pomocí evropských dotací souběžně opraven zhruba osmikilometrový úsek silnice, který navazuje na rekonstruovanou komunikaci na české straně. „Myslím, že je to významná akce i z pohledu přeshraniční spolupráce. Na polské straně je budována spousta lyžařských atrakcí,“ řekl Zahradníček, podle kterého tyto investice do dopravní infrastruktury zvýší počet turistů v tuzemských a polských lyžařských střediscích.

Provozovatelé lyžařských areálů v okolí Starého Města v posledních letech masivně modernizují jejich vybavení. Několik stovek milionů korun plánuje v příštích letech investovat například majitel horského areálu Kraličák v Hynčicích pod Sušinou u Starého Města Dušan Juříček. Díky postupným investicím by se měla zvýšit roční návštěvnost areálu z nynějších 215.000 až na 600.000 lidí v roce 2025.

Reklama

Doporučované