Hlavní obsah

Opravena za 1,3 miliardy. Teď ale Státní operu vyplavila kanalizace

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předsedkyně Evropské komise von der Leyenová, premiér Babiš a generální ředitel Národního divadla Burian při pondělní prohlídce Státní opery.

Reklama

Státní operu vytopila při přívalových deštích kanalizace. Poškozena je i zcela nová točna. Podle Národního divadla šlo o havárii, která nemá souvislost s proběhlou rekonstrukcí za 1,3 miliardy korun, jež skončila teprve loni.

Článek

V pondělí tady začala návštěva předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Premiér Andrej Babiš, ředitel Národního divadla Jan Burian nebo šéf ČEZu Daniel Beneš se pochlubili čerstvě zrekonstruovanou budovou Státní opery.

Už ale nedošlo na problém, který v tu samou dobu opera řešila. Navzdory rekonstrukci za 1,3 miliardy korun a tomu, že se znovu otevřela teprve loni, ji na konci června vyplavila kanalizace. Nevydržela totiž nápor vody z přívalových dešťů, které v těch dnech sužovaly Česko.

A škody nejsou zrovna malé. Voda se dostala do suterénu provozní i historické budovy Státní opery a poškodila nejen podlahy, stěny nebo malby, ale i například uskladněné hudební nástroje – voda totiž zasáhla i zkušebny – nebo točnu. Státní opera přitom při rekonstrukci dostala úplně novou za 115 milionů korun, přitom původně se počítalo pouze s repasováním původní.

„Byla zasažena také divadelní technologie dolní sféry – točna – v historické budově, míra poškození je nyní předmětem diagnostiky, která mohla začít až po odčerpání vody a vysušení prostoru. Vzhledem k rozsahu škod probíhá jejich posouzení jednotlivými specialisty a celkové vyčíslení ještě nemáme k dispozici,“ uvedl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Havárii dává opera do souvislosti nejen s přívalovými dešti, ale i opravou veřejné kanalizace, která v té době probíhala.

„Pro ověření stavu rozvodů po nastalé situaci byly provedeny kamerové zkoušky vnitřní kanalizace a vznesen požadavek na PVK, aby došlo k prověření stavu stoky veřejné kanalizace, do které jsou napojeny příslušné přípojky Státní opery a která aktuálně prochází rekonstrukcí. Cílem je zjištění a odstranění případných poruch veřejné kanalizace a maximální zabezpečení toho, že se situace v podobě vyplavení objektů nebude opakovat,“ dodal Staněk.

Pražské vodovody a kanalizace sice přiznávají, že skutečně probíhala rekonstrukce zděné stoky v tunelu. Na otázku, zda ale tedy mohla rekonstrukce ve spojení s přívalovými dešti zapříčinit vytopení budov Státní opery, odpověděl mluvčí PVK Tomáš Mrázek Seznam Zprávám stručně.

„Ne,“ napsal v odpovědi.

Hochtief: Za vyplavení nemůžeme, ale pomůžeme

Na jedné věci ale shoda panuje. Státní opera i zhotovitel celkové rekonstrukce společnost Hochtief mají jasno, že vyplavení budov není žádným způsobem spojeno s celkovou a komplexní opravou, která probíhala od roku 2017 do roku 2020.

„Společnost Hochtief jako zhotovitel rekonstrukce ani Národní divadlo jako objednatel za škodu neodpovídá. Situace je řešena s pojišťovnou jako škodní událost způsobená živelní pohromou, v tomto případě přívalovým deštěm,“ uvedl mluvčí Národního divadla Staněk.

Stejně to vidí i sama společnost Hochtief.

„Kanalizace je původní a nebyla předmětem našeho plnění během rekonstrukce Státní opery. Ačkoli byl stav způsoben nepředvídatelnou přírodní událostí a nám ve smyslu smlouvy o dílo neplynou žádné povinnosti k nápravě vzniklého stavu, jsme připraveni nad rámec svých smluvních povinností poskytnout objednateli potřebné prostředky a součinnost k napravení současného stavu,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Hochtiefu Michal Talián.

Na druhou stranu se ale ve Státní opeře kompletně rekonstruovaly všechny rozvody i odpady, které jsou na kanalizaci navázané. Před rizikem vyplavení navíc například varovaly i specifikační dokumenty při zadávání veřejné zakázky.

„V rámci rekonstrukce kanalizace je rovněž potřeba kontrola zajištění suterénních prostorů – strojovny topení a kotelna – objektu před vzdutím kanalizačních vod ve venkovní kanalizaci,“ bylo uvedeno v dokumentech k tendru.

Otázkou tak zůstává, jestli si při opravě Národní divadlo dostatečně pohlídalo, že zrekonstruovaná budova Státní opery nebude zranitelná právě vyplavením skrz veřejnou kanalizaci.

Reklama

Doporučované