Hlavní obsah

Opravený historický statek v Milíkově navštívilo již přes 300 lidí

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

O opravený historický statek v Milíkově na Chebsku je po znovuotevření velký zájem. Veřejnosti byl poprvé po tříleté rekonstrukci představen letos začátkem září, od té doby na něj zavítalo asi 300 návštěvníků.

Článek

„Cestu k hrázděnému statku, který nabízí vhled do života zemědělské usedlosti na Chebsku na konci 19. století a v první třetině 20. století, si našli i potomci původních obyvatel Milíkova,“ řekl správce statku Pavel Hylmar.

Zájem o architektonickou památku byl letos hlavně díky dlouho očekávané rekonstrukci, která byla zaměřena na zachování původních prvků. „Lidé, hlavně místní, to tu znají a těšili se, až se to tu otevře. Také velká reklama tomu byla udělaná. Spousta lidí, kteří mají nějaký vztah k Milíkovu, se sem přijelo podívat,“ řekl Hylmar. Návštěvnost byla nejvyšší o víkendech, kdy statek navštívilo až 70 lidí denně, v týdnu byla zájemců asi třetina. Koncem tohoto týdne ale končí hlavní návštěvnický provoz.

Na novou expozici se přijeli podívat i potomci tehdejšího starosty obce nebo mlynáře, kteří žijí v Německu, nebo potomci poválečného obyvatelstva. Nejvíce návštěvníků přijelo z Chebska, zájemci ale byli z celého Česka. „Objevují se tu různí stavitelé a architekti, zajímá je, jak jsou pospojované trámy, a zajímá je hlavně budova jako taková. Ostatní návštěvníky hlavně zajímá původní nábytek a nástroje, ptají se k čemu se co používá. Pak je tu další skupina - senioři, ti tu vzpomínají na svoje mládí,“ uvedl správce.

Podle Martiny Kulové, ředitelky Muzea Cheb, pod které statek v Milíkově spadá, musí současná podoba a využití statku zůstat kvůli takzvané udržitelnosti projektu dalších pět let bez výraznějších změn. „Máme ještě v plánu expozici doplnit o pár drobností a vylepšení, ale to bude už z našeho rozpočtu. Rádi bychom na statku udělali třeba kadibudku nebo psí boudičku. Chceme také rozšířit možnosti pro návštěvníky, například tím, že budeme nabízet piknikové deky, aby třeba rodiny s dětmi mohly na statku strávit více času nebo aby si děti mohly natrhat čerstvé ovoce,“ uvedla Kulová.

Na usedlosti, kterou zakoupil Karlovarský kraj v roce 2008 od soukromého majitele, začaly postupné rekonstrukční práce již v roce 2013. V první etapě byla opravena stodola a následně v roce 2016 kolna. V roce 2017 byl statek pro veřejnost uzavřen a začaly stavební úpravy obytného stavení a domečku v místech původních samostatných chlévů, který dnes slouží jako pokladna. Zároveň byl vystavěn nový objekt se sociálním zázemím pro návštěvníky. Projekt rekonstrukce celého areálu zhruba za 25 milionů korun byl financován z evropských dotací a z prostředků Karlovarského kraje.

Reklama

Související témata:

Doporučované