Hlavní obsah

Opravy bývalého Prioru v Pardubicích potrvají déle

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Opravy bývalého obchodního domu Prior v Pardubicích potrvají kvůli jeho špatnému stavu déle. Měly být hotové loni na podzim, práce ale nakonec podle investora skončí v druhé polovině příštího roku.

Článek

Objekt je zavřený od podzimu 2019. Prior byl v roce 1974 prvním nákupním centrem na východě Čech, v minulosti v něm působil K-Mart a potom Tesco.

Budova bývalého Prioru není v dobrém technickém stavu. Od roku 2019 patří skupině Atrium, jejíž obchodní centrum je s opravovanou budovou stavebně propojené. „Po dlouhém řešení s projektovými manažery budovy jsme se rozhodli i pro kompletní opravu a výměnu stropů včetně výměny celého střešního pláště. Opravné práce jsou rozsáhlé,“ řekl jednatel společnosti Atrium Oldřich Špůrek.

Stavební firma na konci března stavěla věžový jeřáb, instalovala ho do půdorysu rekonstruovaného objektu. Jeřáb bude pomáhat s výstavbou podlaží a s přísunem materiálů do horních pater. Přípravy na stavbu nových stropních konstrukcí dokončí dělníci v dubnu.

Znovuotevření budovy se očekává ve druhé polovině roku 2022. V přízemí bude supermarket s potravinami a v patře obchody se spotřebním zbožím.

Obchodní centrum Prior navrhla architektka Růžena Žertová, postavený byl v rekordním čase. Od zahájení stavby do slavnostního otevření uplynuly tři roky. Červený skelet s plátěnými modrými vysouvacími markýzami, které stínily výklady v přízemí, měl poutat pozornost zákazníků. Unikátní červenou fasádu, která se kdysi nelíbila místní komunistické buňce, nový majitel zachová.

Budova stojí na Masarykově náměstí, dříve náměstí Budovatelů. V roce 1985 tam byl dokončen hotel Labe. Nákupní centrum Afi, dnes Atrium vznikalo vedle Prioru v letech 2007 až 2009. Obě stavby jsou propojené. Prior tím například přišel o unikátní vchod se spouštěcím skleněným portálem.

Reklama

Doporučované