Hlavní obsah

Opravy trati u Hluboké, kde vykolejil rychlík, budou asi do úterý

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Opravy železniční trati mezi stanicemi Hluboká nad Vltavou – Zámostí a Chotýčany, kde v sobotu vykolejil rychlík Rožmberk, se podle Správy železnic protáhnou do příštího týdne.

Článek

Reálný předpoklad obnovení provozu je teď s ohledem na rozsah škod 23. prosince, řekla mluvčí Správy železnic Kateřina Šubová. V rychlíku cestovalo 29 lidí, nikdo podle policie nebyl zraněný. Vlakovou dopravu nahrazují České dráhy (ČD) autobusy.

„Odhad škody na soupravě ČD je 2,5 milionu korun a na infrastruktuře, tedy na kolejích a zabezpečovacím zařízení, 1,2 milionu korun,“ uvedla Šubová.

Souhlas k zahájení odklízecích prací podle mluvčí dala Drážní inspekce dvě hodiny před polednem. Vykolejený vlak se skládá z lokomotivy a čtyř vozů. Soupravu dostali pracovníci zpátky na koleje do 18:00, odtažená bude do Chotýčan. Pak začne oprava trati. Jak dlouho potrvá, bude Správa železnic zpřesňovat v průběhu prací, řekla Šubová.

Pravděpodobnou příčinou mimořádné události je podle Drážní inspekce technická závada na výhybce. „V rámci šetření a prováděných komisionálních prohlídek bude mimo jiné prověřen i technický stav vlaku,“ sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Nehoda se stala na trati 220 Benešov u Prahy – České Budějovice, kudy jezdí vlaky i do rakouského Lince. Provoz je u Hluboké přerušen od sobotních 18:25. Dráhy ráno na webu avizovaly omezení provozu do dnešní půlnoci, později termín prodloužily do půlnoci v úterý 22. prosince.

Autobusy nahrazují do odvolání všechny vlaky dálkové dopravy mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Budějovicemi. Zpoždění za úsekem s náhradní dopravou se podle ČD může zvýšit o deset až 20 minut. Autobusy jezdí i místo osobních vlaků mezi Českými Budějovicemi a Ševětínem.

Rychlík, který jel na trase České Budějovice – Jihlava – Brno, podle policie vykolejil několik stovek metrů od stanice Hluboká nad Vltavou – Zámostí. „Hasiči provedli evakuaci osob z vlaku, kterým byla přistavena náhradní doprava,“ uvedla mluvčí jihočeské policie Lenka Krausová. Podle dechové zkoušky strojvedoucí nepil alkohol.

Reklama

Doporučované