Hlavní obsah

Opravy zámečku Belveder u Valtic za 12 milionů spějí ke konci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

U zámku Valtice v těchto týdnech dělníci dokončují opravy zámečku Belveder, poslední stavby, tzv. salety v Lednicko-valtickém areálu, která dosud nebyla přístupná veřejnosti.

Článek

Opravy vyjdou na 12 milionů korun, budova by se měla veřejnosti otevřít příští rok na jaře, řekla ČTK Lenka Beránková ze správy valtického zámku.

„Součástí rekonstrukce bylo mimo jiné statické zajištění objektu, oprava havarijních fasád, oken a dveří, oprava podlah, restaurování historické výmalby a rekonstrukce části sítí a ochranných systémů. Na střechách všech objektů byla doplněna a obnovena krytina a klempířské prvky,“ vyjmenovala Beránková.

Práce vyšly na 12 milionů korun z rozpočtu ministerstva kultury. Letohrádek Belveder byl na takzvaném Liščím vršku u Valtic postaven v roce 1806 pravděpodobně podle návrhu Josepha Hardtmutha, tehdejšího knížecího stavitele a architekta. Belveder byl původně zamýšlen jako centrum bažantnice. Po roce 1945 se stal součástí místního státního statku a byly v něm byty i sklad obilí.

Zcela zdevastovaný zámeček převzal Národní památkový ústav na konci minulého tisíciletí. Jeho záchranu zahájil výměnou krovů napadených dřevomorkou a postupnými úpravami interiérů. Současné práce jsou poslední etapou jeho oprav. Kromě záchrany a obnovy samotné stavby bude v budoucnu zapotřebí ještě upravit desetihektarový park, který zámeček obklopuje. „Posledních padesát let se zde prakticky rezignovalo na jeho aktivní utváření. Je třeba odstranit náletové dřeviny a zasadit stromy, které za života našich vnuků budou tvořit novou páteř parku, který je integrální součástí nejenom Belvederu, ale celého lednicko-valtického areálu,“ dodala Lenka Beránková.

Veřejnost dosud do interiérů zámečku přístup neměla, to by se na jaře příštího roku mělo změnit. Od 1. dubna 2021 by se měl pro návštěvníky otevřít spolu s malou kavárnou s nejlepšími valtickými víny a venkovním posezením, vnitřní prostory by měly hostit sezónní výstavy.

Reklama

Související témata:

Doporučované