Hlavní obsah

Oproti Zemanovi a Drahošovi jsme znevýhodněni. Kandidát na prezidenta zvažuje, že se obrátí na soud

Kandidáti i právníci se přou kvůli prezidentské volbě.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Mezi kandidáty na českého prezidenta se rozhořel spor, zda kvůli právní nejasnosti získali dostatek podpisů od poslanců a senátorů.

Článek

První z uchazečů o Hrad - kandidát Realistů Jiří Hynek - už vážně zvažuje, že se kvůli právním nejasnostem kolem sběru podpisů pod kandidátní listiny obrátí na soud.

Důvodem je fakt, že on i další, které podpořili zákonodárci, jsou podle Hynka znevýhodněni oproti těm, kdo získali podpisy od občanů. Jde třeba o prezidenta Miloše Zemana a další kandidáty Jiřího Drahoše nebo Michala Horáčka.

„Je otázka, jestli nám voliči dají hlas, když budou mít pocit, že já nebo jiný kandidát jsme získali ty podpisy podivně, nebo v rozporu se zákonem,“ uvedl Hynek.

Situaci podle svých slov řeší s právníky a uvažuje, že se obrátí na soud, aby jednoznačně uvedl, kdo má pravdu. „Chceme, aby nějaká instituce jednoznačně řekla, jak to tedy je,“ dodal Hynek.

Mlsna versus Fischer

Jednoznačnou odpověď dalo ve středu Ministerstvo vnitra.

Podle ministrova náměstka Petra Mlsny, který se shodou okolností jako vládní právník na přípravě zákona o přímé volbě v roce 2011 spolupodílel, může jeden senátor nebo poslanec svým podpisem podpořit libovolný počet kandidátů.

„Ústava ani zákon o volbě prezidenta nezakazuje výslovně, aby jeden zákonodárce mohl podepsat pouze jednu kandidátní listinu,“ uvedl Mlsna.

Opačný názor mají nejen experti na ústavní právo, ale také analýza, kterou si nechal zpracovat jeden ze zájemců o post prezidenta Pavel Fischer.

„Mám k dispozici ústavně-právní analýzu, z níž vyplývá, že senátor nebo poslanec může svým podpisem podpořit jediného prezidentského kandidáta,“ řekl Seznamu Fischer.

Takový názor je podle Mlsny nejen velice překvapující, ale i inovativní.

O pomoc právníků žádal také další kandidát na prezidenta Marek Hilšer. Ti se podle něj přiklonili k názoru Ministerstva vnitra. „Jak potom rozhodnou soudy, je už otázka další,“ uvedl Hilšer.

Podepsali vícekrát

Problém by mohl mít asi hlavně Mirek Topolánek, který sesbíral minimální počet deseti senátorů. Ví se, že dva z nich ale podpořili také jiného kandidáta.

Marek Hilšer získal jedenáct podpisů senátorů. Jeden z nich Lumír Kantor se podepsal i Pavlu Fischerovi. Hilšer si je ale jistý, že deset dalších senátorů podpořilo pouze jeho kandidaturu. Proto problémy neočekává. „Zákon ale není napsán jednoznačně, a proto kolem něj vznikají tyto zmatky,“ uvedl Hilšer.

Kauza možná skončí až u soudu. Zástupce Ministerstva vnitra se ale nebojí, že by soudci jejich právní názor nepotvrdili. „Jsem o tom přesvědčen,“ dodal Mlsna.

Reklama

Doporučované