Hlavní obsah

Optická třídička semen urychlí zalesňování po kůrovcové kalamitě. Připraví pětkrát více bukvic

Vysoká poptávka po sazenicích listnáčů vyvíjí tlak i na semenáře a školkaře. Semenáři urychlují a zkvalitňují třídění vyklíčených bukvic nasazením speciálního stroje, který je jediný v Česku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Optický třídicí stroj pomůže s rychlejším zalesňováním po kůrovcové kalamitě. Semenářský závod díky němu vyprodukuje až pětkrát více semen. Kvalitně vytříděná semena zároveň sníží ztráty školkařům. Na podzimní zalesňování školky připravují miliony sazenic.

Článek

Velká poptávka po sazenicích listnatých stromů, kterými se zalesňují holiny po kůrovcové kalamitě, vyvíjí tlak také na producenty semen. Aby dokázal uspokojit poptávku, pořídil si největší český producent semen, Semenářský závod Lesů ČR v Týništi nad Orlicí, speciální přístroj na třídění semen, který dokáže připravit až pětinásobně vyšší objem semen pro lesní školky. Semena jsou zároveň kvalitněji vytříděná.

Přístroj za čtyři miliony korun dokáže na optickém principu rozeznat zdravé semeno od plesnivého a naklíčené od nenaklíčeného. A pracuje také mnohem rychleji a přesněji než pracovníci závodu, kteří doposud semena třídili ručně. „Jeden člověk dokázal za směnu přebrat 400 kilogramů materiálu, naklíčených bukvic přeberou 5 až 7 kilogramů za směnu. Stroj včetně všech manipulací okolo dokáže přetřídit 150 kilogramů za hodinu,“ říká ředitelka semenářského závodu Zuzana Neznajová, podle níž přístroj dokáže částečně pomoct i s nedostatkem pracovníků, se kterým se české lesnictví obecně potýká.

„Dosud jsme připravovali obvykle dva tisíce kilogramů bukvic za sezonu. Nyní je to až pětinásobně více. Semena několikrát protřídíme a jen ta prvotřídně připravená k vysetí dodáváme do lesních školek,“ řekl Vladimír Krchov, ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR.

Precizně vytříděná naklíčená semena výrazně zjednodušují práci i školkařům. Například buky sázejí do plat o 60 buňkách. Nevytříděných semen museli dávat dvě až tři na buňku. „Takhle to vypadá, když je to z nevytříděných semen,“ ukazuje Danuta Prokůpková, vedoucí Lesoškolek v Albrechticích nad Orlicí, plato, které má některé buňky prázdné, protože semínka se neujala, naopak v některých buňkách rostou sazeničky dvě. „Dobrých bylo 20 až 25 sazenic, zbytek byly malé nebo nevyrostly vůbec. Museli jsme je proto ručně přebírat, zaštipovat kořínky a přesazovat do prázdných buňek. U vytříděných semen, která teď dostáváme, je ujímavost téměř stoprocentní,“ říká.

Vytříděné bukvice dostávají ze semenářského závodu od poloviny května.

Z pytle s bukvicemi vytříděnými na novém stroji proto dělnice u pásu, na kterém popojíždějí plata naplněná rašelinou, dávají do každého důlku už jen jednu bukvici s klíčkem. Podle Prokůpkové si tím ušetří spousty hodin práce, které mohou věnovat péči o sazenice ve fóliovnících či na poli.

Díky tomu, že se ujme více semen, bude podle školkařů i více nyní tak žádaných sazenic. V Albrechticích nad Orlicí v současné době přesouvají tříměsíční bukové sazeničky z fóliovníků na pole. Zhruba jeden milion jich tam bude připraven na podzimní vlnu zalesňování. Na polích už čeká i dalších několik milionů jedlí, borovic, dubů, ale i smrčků.

Reklama

Doporučované