Hlavní obsah

Každé druhé auto v Česku se bude řídit samo, nehod ubyde, ale prodraží se

Auta brzké budoucnosti budou umět jezdit bez řidičů, říká studie.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Automobilům, které se musí řídit, pomalu začíná zvonit hrana. Budoucnost podle nedávné studie České asociace pojišťoven patří takzvaným autonomním vozům, které dorazí na místo určení jen s minimální asistencí člověka.

Článek

Budoucnost patří autům, která si vystačí bez řidiče. Jejich skutečný počet v České republice se zatím jen těžko odhaduje a počítá se na jednotky často obchodním tajemstvím obestřených prototypů. Přesto data ukazují, že vývoj směřuje ke stále inteligentnějším, takzvaně autonomním vozům.

Analytici České asociace pojišťoven to shrnuli do tří scénářů.

Podle toho nejrychlejšího zhruba do deseti let bude každé desáté auto jezdit samo a za dalších deset let jich bude více než polovina.

Ovšem i další, pomalejší scénáře počítají s tím, že za deset let bude mít každé druhé auto vyspělý asistenční systém.

„Je to aplikace matematiky a pojistné statistiky. Jak se bude dále vyvíjet škodovost a jak budou autonomní vozidla ve vozovém parku zastoupena,” říká Petr Jedlička, spoluautor studie, na otázku, z čeho vycházel.

Ohrozit tento vývoj podle něj ale může závažná nehoda autonomního systému. „Výzvou do budoucna bude ošetřit tato vozidla, aby se nedala použít pro teroristický útok,“ dodává Petr Jedlička.

V průměru na každých sto vozidel každý rok připadne tři a půl škody. S autonomními vozidly zavládne na silnicích větší řád a klid. Očekává se, že na dvě stě aut připadne jedna nehoda.

Zato vzniklé nehody budou dražší, a to i právě kvůli vyspělé a drahé technice.

Reklama

Doporučované