Hlavní obsah

Orangutaní samička Lily přišla na svět císařským řezem. Pomoci museli gynekologové

Zvěrolékaři a gynekologové přivedli na svět císařským řezem malého orangutana.Video: AP

 

Reklama

V největším kansaském městě Wichita se na začátku září narodilo mládě orangutana. Nejednalo by se zřejmě o nijak výjimečnou událost, kdyby k porodu nedošlo císařským řezem. Samička Lily se narodila zdravá, v pořádku je nakonec i její matka Daisy.

Článek

Třiatřicetiletá samice orangutana Daisy začala rodit v městské zoo ve Wichitě v Kansasu 7. září pozdě večer. Porodu mláděte, které čekala s dvaadvacetiletým samcem jménem Panji, se měli účastnit pouze zvěrolékaři, jak je to u zvířat běžné. Protože ale porod provázela řada komplikací, jedna ze zvěrolékařek zavolala uprostřed noci vlastní gynekoložku. Doktorka Laura Whislerová s kolegyní Jannou Chibryovou následně provedly úspěšný císařský řez, kterým pomohly na svět orangutaní samičce Lily.

„Byl to velice zvláštní den a rozhodně jeden z nejlepších v mém profesním životě,“ popsala porod orangutaní samičky Chibryová. „Rozhodě je to jedna z těch věcí, které budu jednou vyprávět svých vnoučatům,“ dodala její kolegyně Whislerová.

Obě doktorky už podle místních médií přivedly na svět stovky dětí, orangutana ale rodily poprvé. Kansaská zoo zveřejnila záběry z porodu až po čase, kdy bylo jasné, že matka i mládě jsou v pořádku.

Reklama

Doporučované