Hlavní obsah

Orbán a Merkelová si připomněli Panevropský piknik. Maďarsko při něm umožnilo východním Němcům odejít na Západ

Takzvaný Panevropský piknik proběhl v Maďarsku v srpnu roku 1989.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

V maďarské Šoproni si dnes německá kancléřka Angela Merkelová a maďarský premiér Viktor Orbán připomněli třicáté výročí Panevropského pikniku, který tehdy předznamenal pád Berlínské zdi a železné opony.

Článek

Angela Merkelová při vzpomínkové akci poděkovala Maďarsku za otevření hranic v roce 1989 a za přínos pro německé sjednocení. „Z pikniku se stal největší hromadný útěk z NDR od stavby Berlínské zdi v roce 1961. Maďarská pohraniční stráž tehdy nestřílela, nechala východní Němce jít. Maďaři tenkrát prokázali odvahu tím, že postavili lidskost nad oficiální instrukce,” řekla kancléřka po ekumenické mši v evangelickém kostele v Šoproni na hranicích s Rakouskem.

Piknik v srpnu 1989 uspořádala Panevropská unie společně s tehdejší protikomunistickou maďarskou opozicí. Výsledkem bylo tříhodinové otevření hraničního přechodu z Maďarska, kam se tehdy stáhly tisíce obyvatel Německé demokratické republiky toužících po emigraci na Západ.

„Šoproň je příkladem, kolik toho mohou Evropané dosáhnout, když budeme odvážně bránit naše nedělitelné hodnoty,“ řekla Merkelová. Apelovala také na schopnost kompromisu států EU v palčivých otázkách: „Měli bychom si být vědomi, že národní blaho vždy závisí na společném blahu evropském,“ uvedla na tiskové konferenci po boku maďarského premiéra Orbána, s nímž se v posledních letech dostávala do střetu v otázkách migrace i vlády práva v Maďarsku.

Podle Viktora Orbána se německá kancléřka zasazuje o soudržnost Evropy a těší se tak “úctě maďarského národa”. Maďarsko by podle něj bez znovusjednocení Německa nemohlo být osvobozeno od sovětské nadvlády. Maďarský premiér rovněž varoval před pokračujícím přílivem migrantů.

„Jediná šance, jak se Německo a Rakousko může vyvarovat další uprchlické vlny, je, když bude Maďarsko chránit jižní hranice. Znovu jsem kancléřku ujistil, že tento závazek splníme i v budoucnu. Tím zlepšíme vztahy mezi Maďarskem a Německem,” řekl na konferenci Orbán.

Maďarský premiér ve svém projevu rovněž prohlásil, že jednotu Evropy nelze považovat za dokončenou. Podle DPA tak řekl v narážce na nesoulad mezi Budapeští a Berlínem zejména ohledně přístupu k migraci – zatímco Orbán dlouhodobě vystupuje proti přistěhovalectví, Německo obviňuje maďarské vedení z autoritářských tendencí.

Merkelová se s Orbánem krátce setkala na šoproňské radnici a oba poté vystoupili na tiskové konferenci. Krátký společný program je podle hodnocení DPA ukázkou toho, nakolik jsou dnešní německo-maďarské vztahy napjaté – německá kancléřka se návštěvě Maďarska vyhýbala od roku 2015, kdy vypukla uprchlická krize. V zemi se totiž stala terčem ostré kritiky za svou vstřícnou migrační politiku.

Reklama

Doporučované