Hlavní obsah

Orbán chválil Salviniho tvrdou protiimigrační politiku, evropská bezpečnost podle něj závisí na jejím úspěchu

Orbán pochválil Salviniho tvrdou protiimigrační politiku. Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý v Miláně podpořil italského ministra vnitra Mattea Salviniho v jeho tvrdém postoji vůči migrantům a řekl mu, aby to nevzdával. Podle Orbána, který v této věci rovněž proslul jako zastánce tvrdé linie, na tom závisí evropská bezpečnost. Salvini po schůzce s maďarským premiérem uvedl, že nastává historický okamžik pro budoucnost Evropy.

Článek

Maďarský premiér italského ministra pochválil za jeho migrační politiku a řekl, že Salvini je „první politik ve Středozemí, který převzal odpovědnost“, když se snaží zastavit migranty plující přes moře z Afriky do Evropy. „Nesmíte to vzdát, stojíme za vámi ve snaze bránit italské námořní hranice,“ řekl Orbán. „Evropská bezpečnost závisí na vašem úspěchu,“ dodal.

Orbán připomněl, že i on sám se stal před několika lety terčem kritiky, když „ukázal, že hranice se dají chránit“. Maďarsko v době masové vlny migrantů přicházejících do Evropy balkánskou cestou postavilo na svých hranicích v roce 2015 plot, aby vlnu zastavilo. Po něm pak začaly zpřísňovat kontroly na hranicích i další evropské země.

„Jsme velmi blízko historického bodu obratu pro budoucnost Evropy: Dnes začala série schůzek a budou další,“ citovala Salviniho agentura ANSA, aniž to blíže upřesnila. Agentura AP dále uvedla, že podle Salviniho se v Evropě formuje aliance s pravicovými ideály, která bude klást důraz na evropskou identitu a s ní spjaté hodnoty.

O migraci v úterý v Itálii jednal i premiér Andrej Babiš s italským premiérem Giuseppem Contem. Babiš po jednání s Contem řekl, že řešením migračního problému je finanční podpora státům jako je Itálie, zemím severní Afriky a africkým státům, odkud migranti přicházejí.

Agentura ANSA také přinesla Orbánovo vyjádření na adresu Salviniho před jejich setkáním. Maďarský premiér označil Salviniho za hrdinu. „Rád ho potkám osobně, je to můj hrdina,“ řekl Orbán novinářům, když opouštěl po obědě milánskou restauraci. Dodal, že je jeho velkým obdivovatelem, ale že má i nějaké zkušenosti, které mu snad může předat. Salvini Orbánovo vyjádření označil za „moudrá slova“, uvedla agentura ANSA.

Reklama

Doporučované