Hlavní obsah

Orbán obvinil Evropskou unii z vydírání jeho země

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Reklama

Evropský parlament bude hlasovat, zda Maďarsko porušuje základní hodnoty Unie. Orbán se odvolává, že se jedná o urážku a nikdo nerozumí jeho zemi lépe než její občané.

Článek

Maďarský premiér Viktor Orbán obvinil Evropskou unii za urážku jeho země, poté co se rozhodla vést disciplinární řízení s maďarskou vládou. Evropští poslanci se snaží dohodnout, zda Orbánova pravicová vláda a její postoje nejsou hrozbou pro EU a neporušují její základní hodnoty.

S rozhodnutím o vyšetřování maďarské vlády přišla Evropská komise jen pár měsíců poté, co stejný postup aplikovala na vládu v Polsku. Tentokrát je to však poprvé, co se Evropský parlament snaží využít svou moc pomocí článku 7, ve kterém budou na návrh Rady poslanci hlasovat, zda Maďarsko porušilo článek 2, jež chrání hodnoty Unie. Pokud bude návrh odsouhlasen, Maďarsko může přijít o některá svá členská práva nebo být dokonce vyloučeno z Evropské unie.

Viktor Orbán, který se na slyšení dostavil později, prohlásil, že se jedná o zneužití moci a Maďarsko se nenechá vydírat. „Myslíte si, že víte lépe, než vědí sami Maďaři,” promluvil Orbán ve Štrasburku.

Volby do maďarského parlamentu, které se konaly v dubnu, sice přinesly Orbánovi a jeho straně Fidesz dvě třetiny mandátů, kritici v Evropském parlamentu se však dovolávají, že nerespektuje základních hodnoty Unie, jako je svoboda nebo demokracie. Budapešť nedávno schválila zákon, který zadržuje všechny aktivisty a právníky, jež pomáhali uprchlíkům. Pod kontrolou drží Orbán a jeho vláda i média, soudy a univerzity.

Manfred Weber, hlavní představitel největší frakce v Evropském parlamentu, do které patří i Orbánova strana Fidesz, sdělil, že tresty budou potřebné, pokud Budapešť nebude ochotna přijmout kompromis. Podle bývalého belgického premiéra a evropského federalisty Guye Verhofstadta by Maďarsko za vlády Viktora Orbána nemělo šanci k přijetí do Unie.

Sympatie vyjádřil maďarskému premiérovi Nigel Farage, britský podporovatel brexitu. Maďarsko vyzval k tomu, aby následovalo kroky Velké Británie a Evropskou unii opustilo.

Zatím není jasné, jak středeční hlasování skončí. Pro přijetí návrhu sankcí musí být minimálně dvě třetiny europoslanců. Jestliže poslanci návrh schválí, vrátí se rozhodnutí k Radě, která dále bude řešit, jaké sankce vůči Maďarsku použije.

Reklama

Doporučované