Hlavní obsah

Orbán se dá očkovat čínskou vakcínou, Maďaři ale věří Pfizeru

Foto: Profimedia.cz

Čínská vakcína Sinopharm.

Reklama

Maďarské úřady v pátek schválily použití čínské vakcíny proti covidu-19. Tu by si teď ale podle aktuálního průzkumu nechala píchnout jen čtvrtina zájemců o očkování.

Článek

Pokud si prý bude moci vybrat, tak až na něj přijde řada, nechá se maďarský premiér Viktor Orbán očkovat právě vakcínou od čínského výrobce Sinopharm, prý jí totiž důvěřuje nejvíc. „Číňané mají s tímto virem nejdelší zkušenost, takže jsou nejspíš nejlépe informovaní,“ řekl Orbán v pátek ráno v pravidelné rozhlasové relaci na rádiu Kossuth.

Povolení k použití čínské vakcíny krátce nato oznámila šéfka maďarských zdravotnických úřadů Cecilia Müllerová. Orbán dopoledne uvedl, že Budapešť může už v pátek nebo v sobotu s čínskou firmou podepsat dohodu o nákupu vakcín.

Maďarský premiér se odkázal na Srbsko, které minulý týden jako první evropská země začalo s hromadným očkováním čínskou vakcínou; od Sinopharmu Bělehrad dosud obdržel milion dávek. Orbánova vláda už nakoupila ruskou vakcínu Sputnik V.

Průzkum: zájem o vakcínu Pfizeru

Ochota Maďarů očkovat se měsíc po měsíci roste. Zatímco v listopadu by se dalo naočkovat jen 38 procent lidí, v prosinci to bylo už 45 procent a v lednu 59 procent. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Publicus pro levicový deník Népszava.

Pokud by si Maďaři mohli vybrat, kterou látkou se očkovat, ruskou vakcínu by si nechalo píchnout jen 35 procent lidí, v případě čínské očkovací látky dokonce jen 27 procent. Výrazně vyšší podíl zájmu o očkování Sputnikem V je v kategorii příznivců Orbánovy vlády (55 procent), voliči opozičních stran jsou k ní mnohem skeptičtější (mezi 4 a 24 procenty).

S očkováním čínskou vakcínou by souhlasila polovina voličů vládnoucího Fideszu, v případě voličů opozice je to jen 8 procent a méně. Mnohem lépe dopadly v průzkumu vakcíny od západních firem Pfizer-BioNTech a Moderna, které by neodmítlo 91, respektive 77 procent ze zájemců o očkování proti covidu-19.

Maďarsko se podobně jako ostatní země EU potýká s nedostatkem vakcín. Šéf Orbánova kabinetu dříve vysvětloval, že je maďarská vláda nucena hledat vlastní zdroje pro hromadné očkování proti covidu-19, a to kvůli váhavosti Evropské komise.

V Maďarsku, které má 9,8 milionu obyvatel, bylo podle vládních údajů doposud očkováno přes 161 000 lidí vakcínami od Pfizeru a Moderny. Masové vakcinaci brání nedostatečné množství očkovacích látek přicházejících přes EU, uvedl Orbánův mluvčí.

Brusel naopak vyzývá, aby unijní státy při nákupu vakcín postupovaly společně, a to i přesto, že kvůli problémům s nedostatkem vakcín začínají některé evropské země a regiony omezovat očkování nových zájemců. Evropská komise s firmami, které mají s EU uzavřené smlouvy o dodávkách vakcín, tvrdě vyjednává o dodržení dohod.

Očkování olympioniků

Maďarsko i Srbsko v pátek rovněž začaly s očkováním sportovců, kteří by se mohli kvalifikovat na letošní letní olympijské hry v Tokiu či zimní olympiádu v roce 2022. Sportovní událost se měla konat v Tokiu již loni, kvůli pandemii však byla odložena. Kvůli nepolevující nákaze zatím není jasné, v jaké podobě a jestli vůbec se bude konat letos.

Maďarský olympijský výbor uvedl, že vybral k očkování 868 sportovců; vakcinace je dobrovolná. Šéf Mezinárodního olympijského výboru (IOC) Thomas Bach ve středu sdělil, že organizace nesouhlasí s tím, aby očkovací látku dostali sportovci dříve než lidé v rizikových skupinách.

Reklama

Doporučované