Hlavní obsah

Orbán si našel další terč. Zákaz bezdomovectví zakotví v ústavě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

S bezdomovci na ulicích se vypořádává celá řada zemí. Maďarsko ale může být úplně první, kdo bezdomovectví zakáže v ústavě, informoval o tom britský server The Guardian.

Článek

Od poloviny října bude v Maďarsku na základě pozměňovacího návrhu platit všeobecný zákaz pobytu bezdomovců na ulicích. Podle aktivistů to může být začátek další politické kampaně pravicového premiéra Viktora Orbána.

Orbán svou pozornost dlouhodobě soustředí na protiimigrační politiku. „Vláda si uvědomila, že hru s migranty nemůže hrát věčně, protože v zemi žádní migranti nejsou. Migrační problémy mohou být užitečné pro celonárodní kampaně, pro lokální kampaně potřebují nového obětního beránka,” řekl o důvodech zákazu bezdomovectví kněz Gábor Iványi, který se stará o jednu z azylových ubytoven pro bezdomovce v Budapešti.

Podle nových pravidel budou bezdomovci odmítající pobyt v azylových domech muset povinně pracovat, nebo půjdou do vězení. Policie také může zabavit jejich věci.

Vyhnání bezdomovců z ulic je téma maďarské vlády už od roku 2010, kdy se stal Viktor Orbán premiérem. Následné snahy o odstranění bezdomovců z ulic ale označil soud za protiústavní. V reakci na to maďarská vláda obešla soud změnou ústavy, k čemuž se již v minulosti několikrát uchýlila, a zakázala bezdomovcům přespávat v některých turisticky vyhledávaných lokalitách.

„Je mnoho zemí, kde se o kriminalizaci bezdomovectví diskutuje, ale podle toho, co já vím, je Maďarsko jedinou zemí, která se s tím vypořádala v ústavě,” uvedl sociolog a aktivista Bálint Misetics.

Maďarská vláda plánovala s novelizací zákona opatřit ubytování pro každého bezdomovce. V současnosti je ale podle kněze Gábora Iványiho v ubytovnách místa nedostatek. V zimě se na ubytovně s maximální kapacitou 130 lůžek běžně vyspí až 300 lidí. Na koho nezbude postel, vyspí se na zemi.

Podle některých bezdomovců je prostředí ubytoven tak špatné, že raději zůstávají na ulici. „Jsou plné vší, jakmile jednou dostanete vši, je těžké se jich zbavit,” říká 47letý Erik Jeczkel, který je na ulici dvacet let. „Místní policie mě několikrát zbila. Oblékli si rukavice, aby mně nezpůsobili žádné modřiny. Pokusí se vás přesunout do vedlejší čtvrti, kde už to není jejich problém,” řekl bezdomovec pro The Guardian.

Mluvčí premiéra Orbána Zoltán Kovács uvedl, že vláda financuje péči o bezdomovce více než ostatní země západní Evropy a nazývat zákon bezcitným je absurdní. Maďarská vláda má v rozpočtu na rok 2018 na péči o bezdomovce vyhrazeno 9,1 miliardy forintů, což je v přepočtu přes 700 milionů korun.

„Neexistuje žádné právo lidí, aby mohli žít na ulici, protože ulice je pro každého. Takže potřebujete alespoň určitá pravidla,” řekl Kovács.

Reklama

Doporučované