Hlavní obsah

Znárodnil kliniky na umělé oplodnění, dnes Orbán odhalí další plán proti vymírání Maďarů

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér a šéf strany Fidesz Viktor Orbán.

Reklama

Už je to 21 let od prvního projevu o stavu Maďarska. Tradici zavedl a udržuje čtyřnásobný premiér Viktor Orbán, který letos v květnu oslaví deset let své nepřetržité vlády. Svoji řeč pronese v neděli v 15 hodin.

Článek

V roce 1999, kdy Orbánův projev zazněl poprvé, se inspiroval americkou zprávou o stavu unie, kterou každoročně Kongresu prezentuje prezident.

Premiéra Viktora Orbána tehdy opozice kritizovala za to, že si nevybral ke svému projevu parlamentní půdu, ale palác Vigadó – druhý největší budapešťský koncertní sál z roku 1859. Opozici vadilo, že se tím Orbán snaží směřovat ke kancléřskému, silnějšímu modelu premiérství.

Foto: Profimedia.cz

VIktor Orbán na snímku z roku 2001.

Orbánovi političtí protivníci ale nakonec jeho koncept převzali a dodnes pořádají vlastní projevy o stavu státu. A Orbán si svou tradici udržel i v letech, kdy byl sám v opozici po prohraných volbách v roce 2002.

Projev, už šestnáctý, pronesl před dvěma týdny také expremiér a předseda opoziční sociálnědemokratické strany MSZP Ferenc Gyurcsány. Řekl, že republika je po Orbánově éře zničená a vyzval ke sjednocení opozice pro parlamentní volby v roce 2022.

Letos se od Orbánova projevu očekává, že se zaměří na evropská témata, nové vládní konzultace a také opatření proti změnám klimatu. Jeho vláda přijala ve čtvrtek akční plán na ochranu klimatu a přírody.

Mluvit má i o hospodářském růstu. Podle vládních údajů rostla loni maďarská ekonomika rychleji, než se očekávalo. Pětiprocentní růst byl podle analytiků možný díky automobilovému průmyslu a veřejným investicím částečně financovaných z peněz Evropské unie. Dařilo se i stavebnictví, rostou mzdy a nezaměstnanost se drží pod čtyřmi procenty.

V lednu ale vystřelila inflace na 4,7 procenta. Maďarská centrální banka reagovala oznámením, že udělá vše pro to, aby inflaci snížila. Kvůli údajům o inflaci totiž skokově posílil forint.

Z 10 na 6 milionů?

Orbán se má věnovat také tématu porodnosti. O tom mluvil i loni, když oznámil sedmibodový plán na podporu porodnosti spočívající mimo jiné ve výhodných manželských půjčkách nebo stavbě nových jeslí.

Porodů loni v období od ledna do října nepřibylo, meziročně ale o čtvrtinu víc lidí vstoupilo do manželství. Letos v lednu Orbán oznámil, že stát znárodnil šest klinik, které jsou zaměřené na řešení potíží s neplodností.

„Pokud chceme maďarské děti namísto přistěhovalců a pokud maďarské hospodářství dokáže získat potřebné finanční prostředky, pak jediným řešením je věnovat co nejvíce prostředků na podporu rodin a výchovu dětí,“ prohlásil premiér před novináři.

Počet obyvatel v Maďarsku klesá už od roku 1981, a pokud se trend nezmění, v roce 2070 bude v zemi žít jen 6 milionů lidí a společnost dramaticky zestárne. Maďarsku, na rozdíl od Česka, s počtem obyvatel nepomáhá ani tvrdá protiimigrační politika. V Česku totiž počet obyvatel vzrostl na 10,68 milionu zejména díky zahraniční migraci, především z Ukrajiny.

Ekologický obrat Fideszu?

Důležitým tématem zprávy o státu má být i životní prostředí. Server Index.hu už před pár týdny upozornil na posun v Orbánově politice. Jeho strana Fidesz začala v poslední době více akcentovat ekologická témata, v minulosti přitom na ochranu životního prostředí příliš nedbala a o klimatických změnách se snažila mluvit co nejméně. Ekologická témata byla totiž pro Orbána bariérou pro rozvoj průmyslu a investic.

Konzervativní Fidesz ale po podzimních komunálních volbách, kdy utrpěl porážku v Budapešti, začal téma „krást“ levicovým opozičním stranám. Orbán přistoupil i na unijní závazek bezemisní Evropy do roku 2050.

Proti Orbánovi se původně mělo v neděli demonstrovat, nakonec se ale protest neuskuteční – aktivistům se nepodařilo zmobilizovat dost lidí.

Reklama

Doporučované