Hlavní obsah

Orbánova administrativa podpořila ultrapravicový festival na Slovensku

Orbánova administrativa podpořila ultrapravicový festival na Slovensku.Video: Eva Soukeníková

 

Reklama

Maďarská vláda finančně podpořila festival známý svými vazbami na ultrapravicové hudební skupiny. Festival Felvidéki se každoročně pořádá na Slovensku, organizuje ho politická skupina Hnutí 64 žup (HVIM). Po kritice ale finanční podporu odvolala.

Článek

Hnutí 64 žup je ultrapravicová politická skupina, která má za cíl sjednocení všech Maďarů. V minulém roce byli dva její členové odsouzeni rumunským soudem za plánované bombové útoky v roce 2015.

Hnutí se jmenuje podle historického správního dělení Uherska, které se skládalo ze 64 tzv. žup. Chce mimo jiné i revizi Trianonské smlouvy, tedy jedné z pařížských mírových smluv z roku 1920, která značně zmenšila území tehdejšího Maďarska.

Každý rok na festivalu Felvidéki vystupují zástupci maďarské ultrapravicovoé scény, píše server Politico. Loni dokonce sociální síť Facebook smazala reklamy na tuto akci.

Podle maďarsky psaného slovenského listu Új Szó se mezi oficiálními sponzory objevila i kancelář maďarského premiéra Viktora Orbána. Údaj se objevil na oficiálních stránkách festivalu. Po kritice však kancelář dar vzala zpátky.

Jedním z hlavních řečníků na festivalu bude i bývalý šéf Hnutí 64 žup László Tozoczkai. Je starostou malé pohraniční maďarské vesnice. Stal se známým hlavně tím, že zakázal vstup do vesnice muslimům a gayům. Založil také speciální antiromské milice.

Dalším z vystupujících bude například Erno Raffay, antisemita a konspirační teoretik.

Podporou ultrapravicových hnutí si Orbánův Fidesz slibuje zejména politickou podporu. Chce oslabit bývalé extremisty ze strany Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik). Šéf Hnutí 64 žup Toroczkai je dokonce jeho bývalým členem. Poté, co strana začala směřovat více k politickému středu, Toroczkai odešel.

„Toroczkai může reprezentovat radikální pravici, kritickou, ale loajální k straně Fidesz,” prohlásil jeden z členů strany Fidesz pro server Politico, ale nepřál si být jmenován.

Reklama

Doporučované