Hlavní obsah

Orbánova vláda chystá zákon, který bude trestat pomoc uprchlíkům

Orbánova vláda chystá zákon kriminalizující pomoc uprchlíkům.Video: Reuters

 

Reklama

Vláda Viktora Orbána pokračuje v tvrdém boji s migrací. Parlament bude hlasovat o zákonu, podle kterého by trestným činem bylo například šíření letáků s radami pro žadatele o azyl.

Článek

Maďarská vláda pod vedením Viktora Orbána připravuje zákony kriminalizující pomoc nelegálním migrantům, kteří by v zemi chtěli získat azyl. Pokud by parlament odhlasoval návrh v jeho stávajícím znění, trestným činem by bylo už jen šíření letáků s radami pro žadatele o azyl, nabízení právních rad nebo rozdávání jídla.

Návrh zákona je součástí balíčku, kterému se přezdívá „Stop Sorosovi“. Přezdívka odkazuje k aktivitám amerického finančníka maďarského původu George Sorose. který je štědrým podporovatelem řady neziskových organizací. Orbán a řada dalších nacionalistů v Maďarsku i dalších zemích střední Evropy, přípomíná zpravodajský server BBC, viní Sorose mimo jiné z podpory muslimské migrace do Evropy.

Orbánova strana Fidesz drží v maďarském parlamentu dvoutřetinovou většinu, hlasování o zmíněném zákonu by mělo na řadu přijít v příštím týdnu. Orbán vede vládu už potřetí.

Strana Fidesz již krátce po úspěšných volbách také prohlásila, že prosadí úpravu ústavy, která zamezí přesidlování migrantů z cizích zemí do Maďarska. Společně s Polskem, Českou republikou a Slovenskem je Maďarsko nejhlasitějším odpůrcem plánu Evropské unie na rozmístění uprchlíků z přeplněných táborů v Itálii a Řecku do ostatních unijních zemí.

Podle listu Magyar Hírlap jsou pro osoby, které přímo pomáhají nelegální migranty dostat do země nebo pašeráctví financují, připraveny tresty odnětí svobody v rozmezí od několika dní až do jednoho roku.

Reklama

Doporučované