Hlavní obsah

Orchestr Berg nechal posluchače hlasovat o projektu Hudba k siréně

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

U příležitosti dvacáté sezony Orchestru Berg vznikl katalog dvaceti nových skladeb od dvaceti českých skladatelů, jejichž součástí je znějící siréna, kterou znají lidé z pravidelné zkoušky sirén.

Článek

Veřejnost nyní na webu poslechové soutěže rozhodne, jaké dílo zahraje Orchestr Berg živě, až to pandemická situace dovolí. Skladby z projektu Hudba k siréně orchestr rozdělil na dvě části. „O první desítce už hlasující rozhodli, vítěznou skladbou se stala A River Call autora Petra Hory,“ informovala Silvie Marková.

Do poloviny května se hlasuje o druhé desítce kompozic. Orchestr Berg, který se věnuje především soudobé hudbě, nabídl první neobvyklý koncert s využitím zvuku sirén 6. března 2019 v zaplněné Velké aule Filozofické fakulty UK v Praze. V Česku sirény zkušebně znějí každou první středu v měsíci. Na prvním představení projektu zazněla skladba Miroslava Pudláka.

„Všichni skladatelé se museli popasovat s netradičním zadáním, společně jsme pečlivě vybírali místa konání akcí. Někteří chtěli sirénu hlasitější, jiní naopak tišší, řada z nich psala pro svou bývalou školu nebo současné působiště, v jednom případě jsme do vzniku skladby i jako interprety dokonce aktivně zapojili studenty gymnázia,“ uvedla Eva Kesslová, ředitelka Orchestru Berg a dramaturgyně projektu.

Mezi autory je také vítězka skladatelské soutěže České filharmonie Jana Vöröšová, dále Petr Wajsar či Slavomír Hořínka. Web bude aktivní i po skončení hlasování. Bude sloužit jako přehledový katalog všech dvaceti kompozic, například pro pořadatele, kteří by o Hudbu k siréně stáli.

„Brzy by se totiž měly jednotlivé skladby rozeběhnout po celém Česku, aby potěšily nové posluchače například v lázeňských městech, na školách, ve firmách nebo jako doprovodné akce nejrůznějších festivalů. Koncert se může uskutečnit kdekoliv, kde je slyšet siréna,“ sdělila Kesslová.

Kromě škol, univerzit nebo vědeckých institucí zazněly novinky například v bazénu, na koupališti, v tiskařské dílně, v kostele i v parku. K velkému množství lidí se projekt dostal i díky přímým přenosům Českého rozhlasu, který je partnerem projektu a který umístil videa z akcí na facebooku.

Od svého vzniku objednal a ve světové premiéře Berg uvedl více než stovku novinek především mladých českých skladatelů. Orchestr založil dirigent Peter Vrábel a za práci s ním získal mimo jiné ocenění od České hudební rady za mimořádný přínos české hudbě.

Reklama

Doporučované