Hlavní obsah

Orchestr z Police nad Metují zahrál on-line pro desítky měst a obcí v Česku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Symfonický orchestr Police Symphony Orchestra (PSO) z Police nad Metují na Náchodsku dnes odpoledne odehrál živý koncert nazvaný Na slyšenou! Koncert byl komponovaný jako happening na podporu živé kultury.

Článek

Prostřednictvím místních rozhlasů zazněly čtyři skladby ve všech 14 krajích Česka. Podle organizátorů mohlo přenos trvající 15 minut slyšet až 300 tisíc lidí. „Šedesátičlenné těleso živě odehrálo z kulturního zařízení Pellyho domy v Polici nad Metují, kde bylo možné dodržet bezpečné rozstupy a všechna další opatření. Zároveň před akcí absolvovali hudebníci testy na nemoc covid-19,“ uvedla moderátorka orchestru Lucie Peterková.

Hudba byla přenášena prostřednictvím skrytého odkazu na kanálu YouTube, který dopředu obdrželi přihlašovatelé z jednotlivých míst. Hudebníci svou výzvou oslovili více než 80 obcí a měst, odkud bylo potvrzeno, že se připojí. Někde se ale spojení navázat nepodařilo, například v Předměřicích nad Labem na Královéhradecku. „Zatím ještě přesně nevíme, kde všude jsme byli slyšet, ale děkujeme všem, kteří do toho s námi šli,“ uvedla krátce po skončení vysílání zakladatelka orchestru PSO Petra Soukupová.

Podle organizátorů se orchestr happeningem „Na slyšenou!“ přihlásil k iniciativě #kulturunezastavis založené pražským souborem Cirk La Putyka. Iniciativa si klade za cíl přinášet živou kulturu publiku v období pandemické krize bezpečně a s respektem k vládním nařízením.

„U nás v Polici víme, že za námi stojí, ale že se přidají místa z celé naší země, nás samotné překvapilo. Přáli jsme si to, a pokud se spojení technicky podařilo navázat, jsme vděční za každého posluchače, kterému jsme snad udělali radost,“ uvedla Soukupová.

Happening „Na slyšenou!“ je první částí trilogie podobných aktivit orchestru PSO. Pokud to protikoronavirová opatření dovolí, další díl by mohl být už ve vizuálním formátu nazvaný „Na viděnou“, až po koncert „Na shledanou“, tedy prezenční a s diváky, uvedli zástupci tělesa.

Orchestr založila v roce 2010 v Polici nad Metují tehdy patnáctiletá Petra Soukupová se svým bratrem Jakubem. Dnes orchestr působí pod vedením dirigenta Joela Hány a sdružuje mladé muzikanty a další pomocníky z celého Královéhradeckého kraje. Spolupracuje s předními českými umělci. Dosud odehráli přes 130 koncertů v ČR i v zahraničí pro více než 170.000 diváků, a to včetně mnoha beneficí, na kterých vybrali více než 1,8 milionu korun, uvedli zástupci orchestru.

Reklama

Doporučované