Hlavní obsah

Organizace na podporu rodin žádají posílení prevence v rodinné politice

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zástupci organizací na podporu rodin žádají posílení prevence v rodinné politice. Podle nich do ní putuje jen zlomek výdajů na pomoc ohroženým rodinám a místo předcházení problémům stát upřednostňuje řešení dopadů.

Článek

Experti se na tom shodli s některým politiky na semináři o rodinné politice, který pořádala Unie center pro rodinu a komunitu (UCRK). Na dotace na preventivní programy jde letos 150 milionů korun.

„Je to strašně málo. Vidíme to na každém kroku… Nemáme záchytnou síť, kam by rodiny mohly jít, kde by požádaly o pomoc, kde by je nasměrovali na další pomoc,“ uvedl šéf sněmovní komise pro rodinu Aleš Juchelka. Podle něj by systémová síť na podporu rodin měla vzniknout. Poslanec chce usilovat i o více peněz na dotace.

Česko má koncepci rodinné politiky. V roce 2017 ji v minulém volebním období schválila tehdejší vláda. V někdejším kabinetu stejně jako teď zasedaly ANO a ČSSD. Podle Regíny Dlouhé z rady UCRK dokument označuje rodiny za strategickou prioritu. „Organizace, které s rodinami pracují, necítí, že by je vláda měla jako strategickou prioritu. Často bojují o přežití. V roce 2019 byl dotační titul Rodina těsně před zrušením,“ uvedla Dlouhá. Podotkla, že rodinná politika přispívá k tomu, aby rodina zvládla řešit problémy sama. Podporu při řešení těm, kteří si sami nedokážou pomoci, má poskytovat sociální politika.

Podle zástupců organizací na prevenci připadá osm procent výdajů na podporu ohrožených rodin. Experti poukazují na to, že náklady na prevenci jsou výrazně nižší než výdaje spojené s rozpadem rodin. Zmiňují psychické potíže rodičů a dětí, domácí násilí či ekonomické problémy neúplných domácností. Podle odborníků by mělo existovat například dostupné včasné poradenství zdarma. „Je smutné, že potřebujeme stále dokazovat, že prevence je smysluplná. V jiných oblastech - jako třeba ve zdravotnictví - se to dokazovat nemusí. Víme, že když budeme žít zdravěji, bude to mít přínos,“ řekla šéfka Nadace Sirius Dana Lipová.

Podle ředitelky Národního centra pro rodinu Marie Oujezdské preventivní práci zajišťují výlučně neziskové organizace. O peníze ale musí žádat každý rok. „První čtyři měsíce každého kalendářního roku nevědí, zda budou jejich programy podpořeny a zda budou mít na zaplacení vyškolených odborníků,“ popsala Oujezdská. Také podle ní je potřeba sumu na prevenci zvýšit.

Ministerstvo práce nyní pracuje na nové koncepci rodinné politiky na dalších pět let. Dokončit ji má v příštím roce. Podle Jitky Čampulkové z ministerstva vznikla pracovní skupina, která má nynější stav zhodnotit a doporučit případná opatření. „Výstupy budou využity při přípravě aktualizované koncepce pro oblast prevence,“ uvedla Čampulková.

Unie připravuje návod pro zástupce organizací, jak by měli postupovat, pokud se chtějí do tvorby prorodinných plánů obcí, krajů či státu zapojit. Materiál bude hotový v létě.

Reklama

Doporučované