Hlavní obsah

Organizátoři připravují festival Jeden svět v Ústí nad Orlicí na květen

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Festival dokumentárních filmů s tematikou lidských práv Jeden svět se v Ústí nad Orlicí uskuteční v květnu. Pořadatelé mají dva termíny a dvě varianty, odvíjet se budou od epidemické situace.

Článek

V Pardubicích naopak letos festival nebude. „Pokud to situace dovolí, bude se festival konat od čtvrtka 20. do soboty 22. května klasicky v Malé scéně. Ve hře je i open air varianta, kdy by se v týdnu od 17. do 23. května promítalo v letním kině za Roškotovým divadlem,“ uvedla Jitka Obšilová ze spolku Spousti.

Pokud ani jedna varianta nebude možná, orlickoústecká část festivalu se přesune do on-line prostoru a připojí se k pražské centrále. On-line festival Jeden svět se koná od 10. května do 6. června a jeho součástí budou i streamované debaty s hosty.

Letošní festivalové téma Vypadáváš reaguje na změny vyvolané pandemií. Komunikace i společenské dění se přesunulo do nových médií. „Problémy, které nová situace přinesla, často dále prohloubily či zvýraznily společenské nerovnosti,“ uvedla Obšilová.

Loni se festival v Ústí nad Orlicí konal až v září, jarní termín pořadatelé kvůli vládním opatřením proti pandemii zrušili. Letos se má konat 12. ročník.

V Pardubicích se organizátoři Jeden svět rozhodli kvůli nejisté situaci letos nepořádat. Loni v březnu festival stihl jednu předprojekci, potom se ve zkrácené formě 20. pardubický ročník konal na podzim, uvedla dramaturgyně festivalu Anna Hrabáčková.

Reklama

Doporučované