Hlavní obsah

Organizátoři v Tokiu přiznali, že vyhodili tisíce jídel

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prázdný olympijský stadion před zahájením letošních her, které se netradičně konají bez diváků.

Reklama

Tokijské olympijské hry 2020, jež měly být podle organizátorů těmi nejšetrnějšími k životnímu prostředí, mají za sebou první environmentální přešlap. Pořadatelé ve středu potvrdili, že vyhodili až 4 tisíce jídel pro dobrovolníky.

Článek

Na zahajovací ceremoniál objednali organizátoři dohromady okolo 10 tisíc boxů s jídlem pro personál. Tisíce z nich ovšem zůstaly netknuté a skončily v koši. Videa kamionů vyvážejících krabice nesnědeného jídla vzbudila na sociálních sítích vlnu kritiky. Olympijský tým se za plýtvání omluvil.

Nadbytek jídla vznikl kvůli rozhodnutí, že letošní olympiáda se bude konat bez diváků. Na základě toho totiž došlo k výraznému snížení počtu dobrovolníků. Informovala o tom koncem minulého týdne japonská televizní stanice Tokyo Broadcasting System.

Plýtvání jídla je dalším z mnoha skandálů, se kterými se hry konající se během pandemie potýkají. Vlna kritika se nyní na organizátory snáší už nejen od těch, kteří jsou proti pořádání velkolepé sportovní akce navzdory probíhající koronavirové krizi, ale i od ochránců přírody.

Organizátoři tvrdili, že Tokio 2020 bude udržitelnou olympiádou a dopředu hrdě ohlašovali medaile z recyklovaných kovů a lepenkové postele. „Tokio si klade za cíl minimalizovat nepříznivý dopad plýtvání zdroji,“ uvedli na svých webových stránkách. Celou situaci s vyhozenými tisíci jídel tak mnozí označují za velké faux pas.

„Takové hrozné mrhání. Nevím, jak jinak to popsat,“ sdělila Reuters Junko Hitomiová, která vede neziskovou organizaci s názvem The People a provozuje takzvané potravinové banky pro lidi v nouzi. „To snad nemůže být pravda. Všude okolo jsou lidé, které těžce zasáhla pandemie a nemají co jíst,“ vyjádřil své rozhořčení jeden z uživatelů na Twitteru.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Mluvčí tokijské olympiády Masa Takaya ve středu na tiskové konferenci sdělil, že objednání nadměrného množství jídla velmi litují. Došlo k němu dle jeho slov proto, že dobrovolníci byli v den ceremoniálu ve velkém pracovním vytížení a na jídlo neměli čas.

Takaya potvrdil, že na všech akcích byl 20 až 30procentní nadbytek jídla. K největšímu plýtvání došlo 23. července když byly hry zahájeny. „Od tohoto týdně přijímáme opatření, která zamezí plýtvání jídlem při všech dalších událostech,“ uvedl Takaya s tím, že nadbytek jídla nezlikvidovali, ale recyklovali a využili do krmiv pro zvířata a pro výrobu energie z biomasy.

Letošní olympijské hry se konají kvůli hrozbě masové nákazy koronavirem netradičně bez diváků. Původně se očekávalo, že při hrách bude asistovat až 110 tisíc dobrovolníků. Deset tisíc z nich ovšem příslib účasti minulý měsíc zrušilo kvůli zhoršující se pandemické situaci a veřejným protestům proti konání her. V současné době na olympiádě působí 80 tisíc dobrovolníků.

Reklama

Doporučované