Hlavní obsah

Organizátorka odvolala demonstraci ve Dvorcích. Bojí se extremistů

Obyvatelé Dvorců apelují na starostu, ať domy, do nichž se stěhují problematičtí lidé, obec koupí a zdemoluje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Minulou sobotu protestovalo proti přistěhovalým Romům asi 150 lidí. Demonstraci předcházel konflikt mezi obyvateli vesnice, po kterém policie obvinila tři Romy z těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu.

Článek

Přítelkyně muže, který se minulý čtvrtek dostal do konfliktu se skupinou Romů ve Dvorcích na Bruntálsku, odvolala ohlášenou sobotní demonstraci.

„Důvodem je, že chci předejít možnému incidentu, který by mohl ohrozit bezpečnost občanů,“ uvedla Hana Kopalová. Organizátorka zrušené demonstrace sepsala po incidentu z minulého týdne petici. Chystané shromáždění mělo oficiálně za cíl tuto petici podpořit.

„Ani ve snu by mě nenapadlo, že se na naší dobře míněné demonstraci chtějí přiživit extremisté a živly jim podobné,“ vysvětlila Kopalová, proč demonstraci odvolala. „Policie nám doporučila, abychom tuto sobotu na náměstí vůbec nešli,“ dodala.

Minulou sobotu demonstrovalo přibližně 150 lidí před domem místní romské rodiny ve Dvorcích na Bruntálsku. Důvodem bylo čtvrteční napadení jednoho z obyvatel obce, po kterém byl zraněný muž hospitalizován. Policie z útoku obvinila tři muže.

„Tři osoby byly obviněny ze zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a z přečinu porušení domovní svobody,“ řekla mluvčí policie Pavla Jiroušková.

Incidentu, který se stal na pozemku zraněného muže, předcházela hádka. Příčiny konfliktu obě strany popisují různě. Romové uvedli, že je muž rasisticky urážel, podle demonstrantů Romové muži vyhrožovali.

Dotyčná rodina se po sobotním protestu z vesnice odstěhovala, obyvatelé obce s necelými 1 500 obyvateli i přesto tlačí na obecní úřad, aby odkoupil nájemní domy, do nichž se stěhují sociálně slabí.

Reklama

Doporučované