Hlavní obsah

Ve Francii odhalili masivní zneužívání dávek během karantény

Foto: Profimedia.cz

Justiční palác v Paříži.

Reklama

Pařížská prokuratura v pátek oznámila zahájení vyšetřování „masivních“ podvodů se sociálními dávkami. Škoda dosáhla 1,7 milionu eur. O kauze informoval francouzský deník Le Monde.

Článek

Podle prvních závěrů vyšetřování gang podváděl prostřednictvím žádostí o finanční náhrady, které podával v elektronické formě. Podvodníci tak zneužívali jména firem, které o tyto náhrady nepožádaly. Informovala o tom pařížská prokuratura v úředním komuniké z 6. července.

Podle zdroje deníku Le Monde, který je blízký vyšetřování, pojali vyšetřovatelé podezření, že byl podvod řízen ze zahraničí. Vyšetřování bylo zahájeno v Toulouse a v Limoges poté, co mnohé žádosti o povolení práce na takzvaný kurzarbeit vykazovaly stejné podezřelé znaky.

Mezinárodní toky peněz

V Limoges, v sídle Agentury služeb a plateb (ASP), která spravuje náhrady pro zaměstnance, kteří pracují v režimu v České republice známý pod názvem kurzarbeit, si všimli nesrovnalostí v žádostech. Třináct ze šestnácti tzv. Regionálních ředitelství firem, konkurence, spotřeby, práce a zaměstnání (DIRECCTE) se setkalo s „masivními podvody v převodech náhrad“.

První šetření upozornila na více než 160 firem jen v regionu Occitanie, které se staly obětí těchto podvodů. Odhalila také více než 110 podvodných bankovních účtů.

Podle pařížské prokuratury se na celém území Francie stalo 1 740 podvodných operací jménem 1 069 firem, které žádaly o převody na více než 170 bankovních účtů.

„Pokud ASP již vyplatila 1,7 milionu eur podvodným účtům, po odhalení trestných činů mohlo být pozastaveno vyplacení až šesti milionů eur,“ stojí dále v prohlášení.

V blízké době by mělo začít hned několik vyšetřování. Podle Paříže budou „velmi komplexní“ a „budou vyžadovat významnou mezinárodní spolupráci“. Jejich cílem je zejména identifikace mezinárodních finančních toků, které vycházejí právě z těchto „masivních podvodných operací, které významně poškozují veřejné finance,“ dodává prokuratura.

Již od začátku pandemie, kvůli které byli Francouzi, tak jako obyvatelé mnoha evropských zemí, uzavřeni do karantény, francouzská vláda usnadnila přístup k dávkám pracovníkům na kurzarbeitu. Podle ministerstva práce pracovalo v březnu v tomto režimu až 7,2 milionu Francouzů. V dubnu to bylo 8,7 milionu a v červnu 7,8 milionu. Vláda podle listu Le Figaro zavedla systém přidělování náhrad, který se zakládal na principu „confiance a priori“, tedy na základě důvěry a dobré vůle firem.

Koncem června oznámila tehdejší ministryně práce Muriel Pénicaudová zjištění podvodných transakcí. Z prvních 3 000 kontrolovaných žádostí o podporu bylo 850 podezřelých z podvodu.

Vláda podle Le Figaro plánuje do konce léta provést na 50 tisíc kontrol. V případě podvodu se mohou sankce vyšplhat až na dva roky vězení a pokutu 30 tisíc eur.

Reklama

Doporučované