Hlavní obsah

Originály kostýmů z nejznámějších československých filmů představuje výstava Retro biják 60.-90. let

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Kostýmy a rekvizity z nejznámějších československých filmů minulého století. To ukrývá výstava Retro biják 60.-90. let v Tančícím domě, na kterou vyrazil náš reportér Radek Hrdina.

Článek

V Tančícím domě v Praze probíhá výstava kostýmů z téměř 70 československých filmů z období 60. a 90. let minulého století. Originály zapůjčily Barrandovské ateliéry a Česká televize. Kromě kostýmů na návštěvníky čekají i rekvizity jako masožravá kytka z filmu Adéla ještě nevečeřela nebo filmové paruky. „Když tady byla paní Janžurová na vernisáži, tak žasla, že se to všechno dochovalo,” říká ředitel Galerie Tančící dům Robert Vůjtek.

Mnoho kostýmů mohou návštěvníci spatřit vůbec poprvé. Expozice zahrnuje kostýmy a rekvizity ze snímků jako Což takhle dát si špenát, pohádky Noc na Karlštejně, oscarových Ostře sledovaných vlaků nebo seriálu Arabela. Z filmu Miloše Formana Hoří, má panenko se dochovaly i originální předměty z rozkradené tomboly včetně korunky královny krásy.

Jedinečná výstava Retro biják 60.-90. let potrvá do 14. října. Na malou ochutnávku se můžete podívat ve videu nad článkem.

Pořad Rodinka letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované