Hlavní obsah

Orkán na severu Moravy kácel stromy a trhal plechové střechy. Ve středu vichr zeslábne

Přes východní část republiky v noci na dnešek přešel silný vítr, vyvracel a lámal stromy a poškozoval střechy.

 

Reklama

Na hřebenech Beskyd a Jeseníků dosáhl vítr v noci na dnešek síly orkánu. Hasiči měli více než 460 výjezdů. Do popadaných kmenů narazil osobní vlak i dvě auta.

Článek

Také u nehody osobního vlaku museli na severu Moravy a ve Slezsku zasahovat hasiči. Kmen pokácený orkánem spadl na trať v Hostašovicích na Novojičínsku. Vítr na hřebenech Beskyd a Jeseníků dosáhl v noci na dnešek rychlosti až 135 kilometrů za hodinu, tedy síly orkánu.

Bez elektřiny byly tisíce domácností. Popadané stromy omezily silniční a železniční dopravu. Nejvíc výjezdů kvůli počasí měli hasiči v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, v obou regionech vítr působil škody už od nedělního večera. Na Jesenicku byl zraněn dobrovolný hasič. Nejsilněji v noci vál vítr na Lysé hoře v Beskydech v nárazech rychlostí téměř 137 km/h.

Auto mezi dvacítkou stromů

Už v pondělí večer hasiči vyprostili auto, které uvízlo nedaleko Hranic na Přerovsku mezi zhruba 20 stromy. V Přerově silný vítr v pondělí uvolnil plechovou střechu bývalé elektrárny. Poškozeno bylo také několik střech v Konici a Vícově na Prostějovsku. U obce Luká na Prostějovsku a v Mikulovicích na Jesenicku bylo poškozeno elektrické vedení.

V nižších nadmořských výškách Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a Jihomoravského kraje vítr v nárazech dosahoval intenzity až 90 kilometrů v hodině, tedy čerstvého, až silného větru. Pro Seznam Zprávy to uvedla mluvčí Meteopressu Dagmar Honsová.

V drtivé většině případů hasiči zasahovali u vyvrácených stromů a popadaných větví, které zasahovaly do vozovky, případně do elektrických drátů. Hasiči při jejich odstraňování používají převážně výškovou techniku, automobilové plošiny a motorové pily.

„Nejvíce práce máme na Frýdecko-Místecku, kam připadá zhruba polovina výjezdů,” řekl dnes mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Kvůli silnému větru byly v noci na Moravě a ve Slezsku bez elektřiny desítky tisíc domácností. „Poruchy se postupně odstraňují a dnes ráno elektřina neproudila do několika tisíc domácností,” řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol. Vítr v noci poškodil elektrické vedení hlavně v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji.

Utržená plechová střecha

Na desítky míst vyjížděli hasiči k odstranění následků větru i v Pardubickém kraji. Kvůli popadaným stromům byla na žádost policie uzavřena silnice mezi obcemi Hošťalovice a Březinka na Chrudimsku. Stromy a větve museli hasiči odklízet na Orlickoústecku, Pardubicku a Chrudimsku. Ve Skutči zajišťovali utržený plech na střeše.

Silný vítr ráno komplikoval i dopravu ve Zlínském kraji, na silnicích na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku mohou být popadané stromy. Překážka na trati podle webu Českých drah zastavila provoz vlaků mezi Holešovem a Bystřicí pod Hostýnem na Kroměřížsku.

V průběhu úterního večera bude vítr na většině území Česka slábnout a během středečního dne už by vítr neměl překračovat rychlost 40 km/h.

Reklama

Doporučované