Hlavní obsah

Orkán Sabine napáchal škody za 590 milionů, sečetly pojišťovny

Foto: HZS Praha

Následky vichřice Sabine.

Reklama

Celková pojištěná škoda, kterou napáchala od pondělí na českém území vichřice Sabine, je k 13. únoru více než 590 milionů korun.

Článek

Výši škod vypočítala Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Ve statistice větrných bouří, jejichž následky se zabývaly tuzemské pojišťovny, se tak Sabine umístila na pátém místě za loňským orkánem Eberhard, který ji zatím překonává o 100 milionů Kč.

Nejničivější podobnou událostí novodobé české historie tak zůstává orkán Kyrill z ledna 2007, za který pojistitelé vyplatili přes 2,2 miliardy Kč. Nejničivější podobnou událostí novodobé české historii zůstává orkán Kyrill z ledna 2007, za který pojistitelé vyplatili přes 2,2 miliardy.

„Naprostá většina z nahlášených škod, téměř 18 000 případů, připadá na pojištění nemovitostí. Zbývající 3000 pojistných událostí zahrnuje pojištění vozidel, domácností a ostatních rizik,“ uvedl analytik asociace Jaroslav Urban. Klienti pojišťoven nahlásili téměř polovinu z očekávaného počtu škod, tedy více než 10 000, jejichž výše dosahuje 350 milionů korun. Údaje tak podle něj potvrzují, že je ještě krátce po samotné události, a počet nahlášených škod se bude dále navyšovat.

Celková průměrná škoda činí 28 500 Kč, což je srovnatelné s obvyklými následky předchozích větrných smrští včetně těch nejničivějších. Většina pojistných událostí je uplatněna občany, zbylé firemními zákazníky. Vzhledem k výskytu nejzávažnějších škod právě u firemních klientů vychází jejich průměrná škoda způsobená bouří Sabine na téměř 65 000 korun. U škod občanů jde v průměru o 20 tisíc.

Reklama

Doporučované