Hlavní obsah

Ornitologové získají do vlastnictví pískovnu Malá Lipová, je domovem vlh

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ornitologové získají na Přerovsku do svého vlastnictví ptačí rezervaci, která je domovem kolonie vlh pestrých. Jde o pískovnu Malá Lipová, kterou dosud vlastnil Přerov.

Článek

V rezervaci chtějí odborníci vytvořit ptačí pozorovatelnu, fotografický úkryt i naučné cedule. Loni zde hnízdila kolonie asi osmi párů těchto pestře zbarvených ptáků. Přílet vlh, které potřebují k hnízdění strmé písčité stěny, očekávají ornitologové do poloviny května.

Jde o nevyužitou malou pískovnu. Přerov ornitologům odprodal 1,68 hektaru klíčových pozemků za 130 tisíc korun, vlastníkem by se Česká společnost ornitologická (ČSO) měla stát do měsíce. „Česká společnost ornitologická má program, kde se snaží vykupovat různé zajímavé lokality, především mokřadní. V tomto případě jde poprvé o suchomilnou lokalitu. Bude sloužit k tomu, aby se veřejnosti prezentovalo, jak se starat o přírodu, a k bezpečnému pozorování ptáků při hnízdění,“ uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Podle mluvčí přerovské radnice Lenky Chalupové byl převod dotčených deseti pozemků tvořících pískovnu do vlastnictví ČSO schválen v březnu. „Cena byla stanovena na základě znaleckého posudku,“ řekla mluvčí. Lokalita byla vytipována pro zřízení ptačí rezervace po několika jednáních se zástupci ČSO, Moravského ornitologického spolku a také po konzultaci s pracovníky Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově (ORNIS), kteří by poskytli odborné zázemí. „Uvažovaný projekt může mít nemalý význam z hlediska prezentace města na poli ochrany přírody,“ doplnila Chalupová.

V rezervaci, kterou se odborníkům podařilo před veřejností dosud utajit, chtějí ornitologové vybudovat ptačí pozorovatelnu či fotografický kryt, do budoucna počítají i s komentovanými prohlídkami. O lokalitu se budou muset také starat, obnovovat například hnízdní stěnu. Za sebou zde již mají i první brigádu, při které bývalou pískovnu zbavili odpadků a hromady větví z dříve vyřezaných náletových dřevin. Podle Šafránka je bývalá pískovna ostrůvkem v poli, kde žije řada chráněných druhů. „Kromě vlh přímo v pískovně hnízdí i žluvy hajní, v okolí se objevují motáci lužní, hrdličky divoké nebo břehule říční,“ doplnil Šafránek.

Vlhy pestré hnízdí v koloniích a potřebují ke hnízdění strmé písčité stěny, ve kterých si vyhrabávají nory. Je to teplomilný druh, přilétá proto až začátkem května. Živí se hmyzem, poradit si dokáže i s vosami a sršni. Vlhy bývají nazývány českými papoušky, neboť jsou to naši nejbarevnější ptáci. Na Přerovsku jsou poměrně vzácné. Další kolonie se vyskytuje v nepřístupném terénu v kolmých stěnách u Bečvy mezi Osekem nad Bečvou a Oldřichovem.

Malá Lipová se stala čtvrtým územím ve vlastnictví ČSO. Díky dárcovské podpoře vykupuje pozemky pro ptáky i v ptačích parcích Josefovské louky u Jaroměře, Mnišské louky u České Lípy a Kosteliska u Dubňan na Hodonínsku.

Reklama

Doporučované