Hlavní obsah

Ortopedii v nemocnici Sokolov povede i přes protesty nový primář

Foto: Tomáš Svoboda

Ilustrační foto.

Reklama

Ortopedické oddělení sokolovské nemocnice povede primář Filip Veselý. Proti jeho jmenování se ale postavilo sedm lékařů oddělení, kteří ve společném prohlášení pohrozili výpovědí.

Článek

„Nový primář se má funkce ujmout od března, na oddělení ale bude částečně působit už v únoru,“ sdělila mluvčí nemocnice Markéta Singerová.

Po dětském oddělení, chirurgii a gynekologicko-porodnickém oddělení je to v krátké době čtvrtá generační výměna na pozici primáře. Tentokrát však výměna vyvolala odpor ortopedického týmu. „Zvolený kandidát absolutně nesplňuje naše odborné a především morální hodnoty. Navíc nemá žádné vazby na karlovarský region,“ hodnotí nového primáře lékaři ze sokolovské ortopedie.

Podle ředitele nemocnice Jaroslava Kratochvíla jsou ale výhrady k novému primáři pouze zástupné. Jak uvedl v tiskovém prohlášení, výběrové řízení bylo férové a za protestem lékařů jsou spíše osobní důvody a možné obavy ze zavedení nového systému práce.

„Je rozdíl mezi odpovědností za lékařský zákrok a odpovědností za chod celé nemocnice, jejíž je ortopedie součástí. Od začátku se snažíme si s kolegy z ortopedie vše vyjasnit, zatím bez úspěchu. Jen vzkazují svůj nekompromisní postoj prostřednictvím médií, kdy si jako rukojmí berou pacienty,“ uvedl Kratochvíl.

Zdravotní ředitel Jiří Štefan opakovaně uvedl, že podobnému nátlaku nemocnice neustoupí. „Vím, že odborná komise vybrala nového primáře odpovědně a dobře. Nebudu rád, pokud se současná sestava oddělení ortopedie opravdu rozhodne odejít, ale na tuto možnost jsme připraveni,“ uvedl Štefan.

Sedm ortopedů ze sokolovské nemocnice ohlásilo, že z nemocnice, pokud se situace nezmění, odejdou ke konci února. Nemocnice Sokolov, stejně jako všechny další v kraji, se navíc potýká i s vysokým počtem nových případů pacientů s koronavirem, a to z velké části i z Chebska, které nyní patří mezi nejpostiženější regiony v Česku.

Reklama

Doporučované