Hlavní obsah

Osamělé ženy chrání před násilníky falešný stín

Japonská firma vymyslela stínového muže pro ženy.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Japonská realitní agentura v rámci zlepšení prodeje a pronájmu bytů zašla až tak daleko, že vymyslela takzvaného stínového muže. Ten pomocí promítačky odrazuje případné zloděje či násilníky.

Článek

Japonská realitní firma Leopalace21 vymyslela novou metodu, jak zařídit, aby se jejich klientky cítily doma v bezpečí. Vymysleli jim takzvaného stínového přítele. Jedná se o miniprojektor, který se dá přes aplikaci ovládat skrze chytrý telefon. Přístroj obsahuje sérii několika projekcí muže v různých situacích. Projekcí siluety na zatažené závěsy se pak tvůrci snaží odradit případné násilníky a lupiče.

Majitelé firmy se k vývoji přístroje rozhodli poté, co v jednom z průzkumů většina jejich ženských klientek vypověděla, že se obává o své bezpečí. Ačkoli by v Japonsku měla být jedna z nejnižších kriminalit na světě, podle kriminálního psychologa z tokijské univerzity Masayuki Kiriuho sice obecná kriminalita v Japonsku klesá, počet zločinů v souvislosti se ženami ale zůstává stejný.

Stín se na závěsech objevuje jako klidný čtenář, zkušený kuchař, vášnivý boxer, zapálený sportovec nebo jen uklízí. V noci pak zvenku projekce připomíná živého člověka, což evokuje iluzi, že žena v bytě není sama. Ačkoli se technologie stínového muže stále testuje, majitelé firmy si od ní slibují příznivé výsledky.

Reklama

Doporučované