Hlavní obsah

Osiřelí komunisté odstartují kampaň. Šéf Filip radši pojede jinam

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda komunistů Vojtěch Filip.

Reklama

Šéf komunistů Vojtěch Filip jede na Zemi živitelku. Bude tak chybět na ostrém startu kampaně politické strany, kterou vede 16 let.

Článek

Komunisté v sobotu startují ostrou fázi své volební kampaně. Slibují plavbu parníkem po Brněnské přehradě nebo místní kapelu Brněnské kredenc.

Program se neliší od obdobných akcí ostatních politických stran. Kromě jednoho - podstatného - detailu. Na jeden z nejdůležitějších okamžiků předvolební kampaně nedorazí osoba v partaji nejvyšší, předseda Vojtěch Filip.

Ten se místo podpory spolustraníků rozhodl vyjet na vlastní kampaň na agrosalon Země živitelka, který začal ve čtvrtek v Českých Budějovicích.

Širší vedení komunistů přitom termín závěrečného „výstřelu“ určilo již před prázdninami. Právě kvůli tomu, aby si všichni V.I.P. straníci mohli ten den ve svých programech vyblokovat.

Filip tvrdí, že jeho absence na klíčové akci zas tak nevadí. „Má to smysl,“ reagoval na dotaz, zda se jeho absence dá vykládat tak, že pro něj ostrý start kampaně nemá smysl. „Ale já mám povinnosti vůči kraji, ve kterém kandiduji,“ dodal pro Seznam Zprávy.

Vše prý partaji vynahradí následující víkend, když přijede na setkání komunistů ve Svojšicích. Tedy čistě stranickou akci bez velkého zájmu médií, v obci o necelých 300 obyvatelích.

Šéf až jako dvojka

Není tajemství, že Filipovy vztahy se straníky v poslední době značně ochladly. Část komunistů ho viní ze špatných volebních výsledků a snaží se ho sesadit z čela partaje. V ní se zatím Vojtěch udržel díky tomu, že pandemie koronaviru už několikrát odsunula řádný volební sjezd.

Ve svém domovském kraji v Jižních Čechách se Filip nedokázal dostat na pozici lídra a kandiduje až jako dvojka. Jeho spolustraníci z regionu by totiž raději ve Sněmovně viděli místní stranickou šéfku Alenu Nohavovou.

Šance, že se na jihu Čech dostanou do parlamentu dva komunističtí kandidáti je přitom kvůli nízkým preferencím mizivá. I nyní jihočeské komunisty zastupuje jediný poslanec, a tím je právě Filip.

Právě snaha o udržení se ve Sněmovně může být důvodem, proč Filip nepodpoří stranu v Brně a raději jede na vlastní pěst dělat kampaň v Českých Budějovicích.

Filipově pozici ve straně nepomohl ani objev zpravodajského serveru iRozhlas, že detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu dali podnět Finančnímu úřadu v Českých Budějovicích, aby Filipovi doměřil daň za peníze, které měl obdržet od z korupce obviněného podnikatele Tomáše Horáčka.

Horáček totiž řekl policistům, že v dubnu 2018 předal šéfovi komunistů půl milionu korun. Ti zprvu řešili, zda nejde o korupci, ale nakonec nikoho neobvinili. Případ pak předali finančním úředníkům. Sám Filip přijetí peněz odmítá. „K ničemu takovému nedošlo,“ řekl Filip iRozhlasu.

Fotogalerie z představení lídrů KSČM:

Reklama

Doporučované