Hlavní obsah

Oslabená vítězka Merkelová. Přítěží budou koaliční partneři i populisté v opozici

Nacisté ven z Berlína, skandovali lidé po volebním úspěchu protiimigrační Alternativy pro NěmeckoVideo: Reuters

 

Reklama

Hlavní německé strany zažily volební debakl. Protiimigrační strana AfD převrátí domácí politiku.

Článek

Jak volební průzkumy předpokládaly, volby do německého parlamentu vyhrála strana CDU/CSU současné kancléřky Angely Merkelové. Tou tak pravděpodobně zůstane i nadále a zařadí se tak mezi nejdéle vládnoucí kancléře země. Sestavit vládu však bude pro Merkelovou i po vítězství tvrdým oříškem.

Překvapením voleb není jejich odhadovaný výsledek, tedy první místo obsazené CDU/CSU a druhé sociálními demokraty, ale procenta hlasů, která strany získaly. Bylo zvykem, že tyto tradiční strany se dohromady těší z výsledku přes 80 % hlasů. V současných volbách jim ale dle nejnovějších čísel voliči dopřáli jen něco přes 50 procent. Do parlamentu se tak poprvé od druhé světové války dostane šest politických stran. Politika tak bude roztříštěnější, než bylo doposud zvykem. Navíc ihned po zveřejnění prvních odhadů oznámila SPD svůj odchod do opozice. Současná „Velká koalice” zmiňovaných dvou stran tak nepřichází v úvahu. Angela Merkelová bude muset při sestavování vlády jednat s liberální stranou FDP a Zelenými.

Pouze koalice přezdívaná Jamajka, dle barev účastnických stran, má totiž šanci získat v parlamentu potřebnou většinu přesahující 346 křesel. V případě této trojkoalice konkrétně tedy 381 křesel.

Někteří členové CDU však před volbami striktně zamítali možnost koalice strany se Zelenými. Ti jsou naopak připravení rozhovory o vládě začít. „Nebudeme snadným partnerem,” varovala v reakci na odhady a úvahy o vytvoření vlády s CDU/CSU a FDP lídryně Zelených Katrin Göringová-Eckardtová.

Ochotná jednat je i Svobodná demokratická strana (FDP). Ta zažila v současných volbách velkolepý návrat. V roce 2013 z parlamentu vypadla.

Teď bude výměnou za podporu vládnímu projektu Merkelové požadovat zásadní změny v politice Německa. Předseda strany Christian Lindner by se po úspěchu FDP mohl stát německým ministrem financí, což by mohlo mít zásadní dopad i na evropskou politiku. Linder by pravděpodobně velmi bránil snaze francouzského prezidenta Emmanuela Macrona rychle integrovat jádro Evropské unie, tedy vytvořit užší svazek mezi národy Evropy.

Kvůli Evropské unii nejspíše slaví úspěch i třetí strana voleb, pravicová Alternativa pro Německo. Tato protiislámská a protiunijní strana je prvním uskupením „více doprava od křesťanských demokratů Angely Merkelové“, které zasedne do parlamentu spolkové republiky poprvé od jejího vzniku. Dle odhadů AfD až 93 křesel.

Strana pravděpodobně dobře odhalila, že Němci se ve své zemi necítí bezpečně. „Poženeme je a vezmeme si svou zemi zpátky,” řekl jeden z volebních lídrů strany Alexander Gauland. Je pravděpodobné, že právě kvůli Alternativě pro Německo převládnou v domácí politice témata jako migrace a kulturní identita a klíčové problémy jako důchodová reforma ustoupí do pozadí.

Angele Merkelové se rýsuje nesourodá koalice se Svobodnými a Zelenými.Video: Martin Jonáš

Reklama

Doporučované