Hlavní obsah
Online

Oslavy 1. máje: ČSSD s párky za hubičku, ostrá slova komunistů a ANO bez Babiše

Oslavy hnutí ANO na pražské Ladronce. Skupina demonstrantů čekala na Andreje Babiše marně.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Na 1. května si naplánovaly prvomájové akce politické strany i hnutí. V centru Prahy se zároveň konají nejrůznější shromáždění a demonstrace.

Článek

Shromáždění pořádají politické strany, anarchisté i příznivci krajní pravice. Komunisté se tradičně sešli na Výstavišti v pražských Holešovicích. Tam došlo ke slovním potyčkám mezi protikomunistickými demonstranty a členy nebo příznivci KSČM. ODS slaví v úterý 1. máj na Petříně, sociální demokraté na Střeleckém ostrově, odboráři v Brně a hnutí ANO na pražské Ladronce.

Podívejte se na nejdůležitější dění očima reportérů Seznamu.

  • Babiš na oslavu nedorazí

    Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na stranickou akci k příležitosti 1. máje nedorazí. Podle předchozích informací z hnutí měl původně na pražskou Ladronku přijet.

  • Protest proti Babišovi

    Na pražskou Ladronku přišla i skupina zhruba deseti odpůrců premiéra v demisi Andreje Babiše.

    „Přišli jsme protestovat, protože Andrej Babiš byl komunista a estébák. OLAF mu prokázal různé dotační podvody s Čapím hnízdem a má na svědomí podvody s korunovými dluhopisy, kdy se snažil obejít systém, aby platil menší daně. A hlavně chceme poukázat na to, že ANO je centrálně řízené hnutí, které není demokratické,“ uvedl jeden z protestujících.

  • Primátorka na oslavách 1. máje

    Na pražskou Ladronku, kde slaví 1. máj hnutí ANO, dorazili primátorka hlavního města Adriana Krnáčová a kandidát hnutí na tento post pro podzimní volby Patrik Nacher.

  • Studentský majáles v Karolinu

    Centrem Prahy prošel průvod několika desítek studentů v maskách, který předcházel zahájení šestého ročníku Studentského majálesu. Při cestě z Kampy ke Karolinu si studenti připomněli významné historické okamžiky, které se staly v letech zakončených osmičkou. Akce se navrací k původní tradici studentských prvomájových oslav.

  • ODS rozdávala balonky a připomínala 100. výročí Československa

    ODS letos spojila svou tradiční prvomájovou akci na pražském Petříně s připomínkou stoletého výročí existence Československa. Kromě zábavy a vědomostních soutěží ale nabídla také svůj rámcový program pro podzimní komunální volby v hlavním městě.

    Na Petříně se několik stovek příchozích mohlo mimo jiné zapojit do soutěží o historii státu rozdělených na období 1918 až 1938, 1939 až 1989 a 1989 až 2018. Kromě modrých balonků mohli příchozí dostat i občerstvení ,včetně modré zmrzliny za pět korun, a informační materiály.

  • Demonstrace proti rasismu na pražské Kampě má zpoždění

    Foto: Seznam Zprávy

    Demonstrace se stále ještě nekoná, policisté tak na Kampě stojí vesměs nečinně.

    Desítky policistů očekávají na pražské Kampě demonstraci proti rasismu, která měla začít v úterní jednu hodinu odpoledne. Žádné protesty se ale zatím nekonají.

  • Párek i limonáda za lidovku. Takhle slaví ČSSD 1. máj v Praze:

    Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

  • ČSSD a ODS v Praze zahájily oslavy 1. máje

    V jednu hodinu odpoledne začala prvomájová akce pražské ODS pod názvem „Vzhůru na Petřín“. Ve stejnou dobu přišli na pražský Střelecký ostrov příznivci sociálních demokratů. Šéf strany Jan Hamáček by měl ve čtyři hodiny odpoledne vystoupit se svým projevem.

  • Odbory chtějí kratší pracovní dobu

    Odbory v České republice chtějí vytvářet tlak na konec levné práce, protože uplynulých téměř 30 let stačilo na to, aby měli podnikatelé polštář, dostatečné zisky a mohli investovat. Na dnešních společných česko-slovenských oslavách 1. máje v Žilině na severu Slovenska to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

  • Za Sládkem přišlo jen pár lidí

    Na demonstraci předsedy republikánů (SPR-RSČ) Miroslava Sládka na pražském náměstí Míru je asi deset lidí. Mají transparenty kritizující údajnou genocidu bělochů v Jihoafrické republice. Sládek kritizuje především německou kancléřku Angelu Merkelovou.

    „Teď bychom správně měli vyrazit alespoň na Strakovu akademii, když ne na Hrad a provést ten převrat,” řekl Sládek demonstrujícím.

    Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

  • Ostrá slova na adresu protikomunistických demonstrantů

    „Té skupince tupců, kteří jsou tam s těmi vlajkami americkými: Silně mi připomínají henleinovce před druhou světovou válkou, když rozvraceli pohraničí,“ prohlásil kandidát do Senátu Karel Skoupil na adresu protikomunistických demonstrantů.

    „Vážení pomatenci, vezměte se za ruce a běžte do p*dele!“ vzkázal jim. Parafrázoval tím jeden z transparentů odpůrců, na kterém stálo: „Evropa je náš domov, chcete-li na východ, táhněte na Sibiř!“

    Kandidát do Senátu Karel Skoupil nazval protikomunistické demonstranty tupci a poslal je do p*dele.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

  • Desítky tisíc lidí na průvodu v Moskvě

    Na 130 000 lidí se v centru Moskvy zúčastnilo prvomájového průvodu, který zorganizovala federace nezávislých odborových svazů. Podle agentury TASS to oznámilo ruské ministerstvo vnitra. Po celém Rusku prvomájové manifestace přitáhly kolem tří milionů lidí, sdělila odborová federace.

  • Na oslavách 1. máje si zatančila i komunistka Semelová:

    Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

  • Semelová hrozí trestním oznámením

    Komunistka Marta Semelová z pódia pohrozila protikomunistickým demonstrantům trestním oznámením. Vadí jí, že protestující srovnávají komunisty s nacisty.

    Komunisté pojali svou akci na pražském Výstavišti jako předvolební mítink před podzimními komunálními volbami. Přihlížejícím slíbili třeba to, že když vyhrají, bude pražská městská doprava pro lidi zdarma.

    Foto: Hanuš Hanslík

    Odpůrci KSČM na pražském Výstavišti.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy