Hlavní obsah

Oslavy 17. listopadu zahájí Modlitba pro Martu

Foto: ČTK

Marta Kubišová (1989).

Reklama

Zapálit svíčku na dálku budou moci lidé, kteří budou chtít uctít památku 17. listopadu 1989 na Národní třídě v Praze. Pořadatelé oslav připravují přímý přenos z okolí piety.

Článek

Kvůli současné epidemické situaci chystají organizátoři především virtuální podobu oslav svobody. Akce k oslavě 17. listopadu začnou v symbolickém čase 17:11. Píseň Modlitba pro Martu spjatou s tehdejšími událostmi zazpívá z balkonu Národního divadla Aneta Langerová a plánuje se její televizní přenos.

Píseň zazní také po celé Praze díky městským amplionům a sirénám. K iniciativě se připojilo i několik rozhlasových stanic, které vzpomínce vyhradí čas ve svém vysílání. Po celé republice se ve stejný čas rozsvítí do bílé, červené a modré více než 20 budov. Do státních barev se tak vyladí Pražský hrad, Petřínská rozhledna, Tančící dům, Mahenovo divadlo v Brně nebo Moravské divadlo v Olomouci.

„Tímto gestem bychom rádi lidem ve veřejném prostoru důstojně a bezpečně připomněli hodnoty sametové revoluce a význam svobody. Především tak ale chceme vyslat pěknou a pozitivní zprávu do společnosti. Naději teď potřebujeme všichni,“ uvedl Lukáš Černý, předseda spolku Díky, že můžem.

Namísto tradičního zapalování svíčky na místě střetu studentů s policejními složkami v roce 1989 na závěr pochodu k připomínce událostí z listopadu 1939 mohou lidé svíčku zapálit virtuálně. Za dobrovolný příspěvek je možné připojit vzkaz se svým jménem. Ten pořadatelé vytisknou a nalepí na opravdovou svíčku, kterou následně k pietě položí jeden z dobrovolníků.

Celý program bude v interaktivní podobě k dispozici na www.dikyzemuzem.cz, aktuální informace budou i na facebookové události. Přihlášeno už je k ní 1600 lidí.

Studenti z řad organizátorů oslav již dříve uvedli, že v omezené podobě letos bude i pietní akt na Albertově. „Nicméně v souladu se zavedenými opatřeními ze strany vlády se uskuteční skromné pietní akty před Hlávkovou kolejí, v Žitné ulici a v ulici Albertov,“ uvádí na webu iniciativa Svobodný listopad.

Reklama

Související témata:

Doporučované