Hlavní obsah

Oslavy Dne vítězství. Přehlídky zrušili snad všichni kromě Běloruska

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze zkoušky na leteckou přehlídku nad Moskvou.

Reklama

Svět si připomíná 75. výročí od konce druhé světové války v Evropě. Z velkolepých vojenských přehlídek či oslav, ke kterým kulaté výročí vybízí, letos kvůli koronaviru muselo sejít. Odmítl to přijmout jen běloruský prezident.

Článek

Alexandr Lukašenko trvá na svém a odmítá zrušit oslavy 75. výročí vítězství nad nacistickým Německem naplánované na 9. května. Neodradilo ho ani odmítnutí ze strany pozvaných politiků z Ruska, kteří konání přehlídky v době pandemie koronaviru označili za zločin.

„Na tomto zločinu se podílet nesmíme,“ prohlásil tento týden vůdce ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij a pohrozil členům své strany vyloučením, pokud se do Minsku vypraví. „Od nás nikdo nepojede. Nikdo z našeho poslaneckého klubu nikam nepojede a co nejpřísněji odsoudíme všechny, kdo se do Minsku vydají. Je to nepřípustné, je to Lukašenkova chyba a zločin,“ řekl Žirinovskij rozhlasové stanici Echo Moskvy. Ironicky se otázal, zda je skutečně nejlepší připomínkou památky milionů obětí nacismu „přidat teď desítky dalších mrtvých“.

Moskva již odmítla na přehlídku do Minsku vyslat své vojáky, uvedl server Newsbel.by. A podle ruských médií do metropole nejbližšího spojence nejspíše nepřiletí ani žádní ruští politici.

„Musím říct, že my nemůžeme zrušit přehlídku. Prostě nemůžeme. Přemýšlel jsem o tom hodně dlouho,“ pronesl Lukašenko na začátku tohoto týdne a zdá se, že se na jeho postoji do soboty už nic nezmění. Lukašenko od začátku odmítá zavádět bezpečnostní kroky proti šíření koronaviru a mluví o „korona psychóze“.

Do titulků médií po celém světě se zapsal, když doporučil bojovat proti koronaviru prací na poli a sportem.

Rusko rozežene mraky

Zmiňovaný Kreml ze svých velkolepých plánů na přehlídku upustil, respektive je výrazně osekal.

Ruský prezident Vladimir Putin kvůli šíření koronavirové infekce rozhodl o odkladu plánované okázalé přehlídky na Rudém náměstí na dobu, až nynější epidemiologická krize v zemi pomine. Oslavu významného výročí nad ruskou metropolí má tak kromě dělostřeleckých salv zajistit právě alespoň elita ruské armádní letecké techniky.

V sobotu má být ale nad Moskvou podle předpovědi zataženo, což si podle náčelníka hlavního kontrolního úřadu Moskvy Jevgenije Dančikova žádá lidský zásah. „Takže 9. května se budou oblaka rozhánět. To ale neznamená, že občané musí vycházet do ulic a narušovat režim omezeného pohybu v Moskvě,“ varoval v rozhovoru pro agenturu TASS.

Čisté nebe nad městem v den oslav výročí konce války je podle něj třeba kvůli zajištění bezpečnosti při letecké přehlídce. Letadla totiž létají ve formacích, a piloti se proto potřebují vzájemně dobře vidět. Kromě toho je letos víc než jindy potřeba dobrá viditelnost kvůli kvalitním záběrům, protože lidé tentokrát nebudou moci průlet strojů ruského armádního letectva sledovat z obvyklých míst po městě. Dívat se mohou na přímý přenos v televizi, nebo někteří šťastlivci nanejvýš z oken.

Britové oslaví doma nebo piknikem na zahradě

Ani v Británii se kvůli koronavirovému režimu oslavy neuskuteční formou tradičního pouličního veselí. Příležitostí, jak si památný den připomenout, ale budou mít Britové i přesto mnoho. Spojené království takzvaný VE Day (Victory in Europe) slaví 8. května.

Na 15. hodinu je v plánu „Národní přípitek hrdinům druhé světové války“. Jde o tradiční způsob oslavy, kterému ani sociální distancování nebrání. Celý národ může v danou hodinu společně povstanout a připít si libovolným nápojem „Na ty, kteří obětovali tak mnoho, děkujeme vám“.

Organizátoři akce rovněž vyzývají lidi, aby ozdobili své domy britskými vlajkami. Mnoho Britů svátek podle Telegraphu oslaví nejspíš na svých zahradách rodinným piknikem. Britská vláda na svých stránkách lidem doporučuje nejrůznější tipy na domácí párty pokrmy nebo odkazy na vytisknutelné předměty pro tematickou dekoraci.

Nad Londýnem a dalšími několika pečlivě vybranými místy proletí i legendární stíhací letouny Spitfire. Letos přeletí i nad domem veterána Toma Moorea, který si na konci dubna osladil sté narozeniny, když ve veřejné sbírce vybral desítky milionů liber pro britské zdravotníky.

99letý veterán Stanley Northeast zase rozjel iniciativu za společný „potlesk za vítězství“ po vzoru tleskání zdravotníkům a dalším klíčovým pracovníkům při koronavirové krizi. Tleskat by Britové měli v 19:45. Vysílat se bude i virtuální ceremoniál, do kterého mohli předem poslat videa nosiči vlajek z celého světa.

Francouzi můžou slavit z oken a balkonů

Ve Francii se 8. května bude slavit rovněž doma. Tradiční národní obřad v Paříži se sice nezrušil, ale bude velmi omezený a navíc bez publika. Na živý přenos se Francouzi budou moci podívat jen v televizi.

Prezident Emmanuel Macron nicméně vyzval ty, kteří se chtějí i přes nepříznivou aktuální situaci oslav zúčastnit, aby na svých balkonech nebo oknech vyvěsili vlajky či jiné předměty ve francouzských barvách.

Na památníky ve svých městech rovněž mohou slavnostně položit věnce i starostové francouzských měst a obcí, v zájmu dodržení sociálního odstupu ale není žádoucí žádné publikum.

Mají Němci co oslavovat?

V Německu se u příležitosti výročí znovu probudila citlivá debata o tom, zda je namístě oslavovat „Den osvobození“.

„V pátek budeme vzpomínat na konec druhé světové války před 75 lety jako na Den osvobození, jak se nazývá 8. květen. Je to podivné vzhledem k tomu, že to byli Němci, kteří začali válku, zaútočili na sousedy a zavraždili šest milionů židů. Obvykle jsou osvobozeny oběti, nikoliv pachatelé,“ napsal k tomu týdeník Spiegel.

Následně německý týdeník uvedl výsledky online průzkumu, podle kterého si 53 % respondentů myslí opak. Tedy, že vinu nenese masa Němců, ale jen několik zločinců v jejich čele.

Německo plánovalo mimo jiné výstavu pod širým nebem s velkoformátovými obrazy Braniborské brány, které měly ilustrovat poslední dny bitvy o Berlín s historickými nahrávkami a příběhy. Podobně jako v ostatních zemích si Němci výstavu budou moci prohlédnout alespoň v digitálním prostoru. Mnoho akcí bylo však nadobro zrušeno.

Reklama

Doporučované