Hlavní obsah
Online

Online: V Brně byla v akci policie. Střetli se nacionalisté a jejich odpůrci

Prvomájový podvečer v Brně. Odpůrci blokují pochod nacionalistů. Na Zelném trhu je připravena i policie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

První máj provází řada demonstrací a politických mítinků. Letos také politické strany chtějí využít první květen jako součást vlastní předvolební kampaně do evropských voleb.

Článek

V Česku celý den probíhají tradiční prvomájové akce. Patří k nim i demonstrace, kampaň před volbami do Evropského parlamentu, vysokoškolský majáles i desítky slavností a dalších akcí po celé zemi.

Poslední prvomájové události se odehrají podle všeho v Brně, kde se v podvečer sešla akce nacionalistů. A proti nim stojí odpůrci.

Dění – stejně jako celý den – sledujeme.

  • V Brně zadrženo 6 lidí

    Policie v Brně nakonec během akce nacionalistů, proti nimž se postavili jejich odpůrci, zadržela celkem šest lidí. Dva policisté byli při incidentech mezi oběma tábory zraněni.

  • Akce nacionalistů ukončena

    Tajemník městské části Brno-střed Petr Štika kolem 20:15 shromáždění desítek radikálů rozpustil. Pochod radikálů ze Zelného trhu blokovaly stovky odpůrců, tajemník navrhl jinou trasu, kterou organizátoři neakceptovali. Proto shromáždění rozpustil se zdůvodněním, že byly v ohrožení zdraví a majetek lidí.

  • Policie odděluje nacionalisty a jejich odpůrce

    Asi stovka nacionalistů se za doprovodu policie zastavila na brněnských Nových Sadech. Odpůrci se k nim snaží dostat z Hybešovy ulice. Policie přehradila cestu svými vozy a hlídkami na koních.

    Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

    Policie přehradila brněnskou ulici.

  • Potyčka v Brně

    Policisté po potyčce mezi nacionalisty a jejich odpůrci zajistili dva lidi a situaci rychle uklidnili. Podle reportéra Seznamu šlo o krátký, asi dvouminutový konflikt. Na místě jsou desítky těžkooděnců a ze vzduchu hlídá situaci vrtulník. Policisté i tajemník městské části Brno-střed Petr Štika antifašisty vyzvali, aby pochod neblokovali. Radikálové kvůli odpůrcům nemohli vyjít ze Zelného trhu, pak se ale policii podařilo oba tábory oddělit a průvod se dal do pohybu. Radikálů jsou desítky, odpůrců stovky.

  • Aktivisté blokují extremisty

    Z brněnského Zelného trhu se snaží vyrazit na pochod několik desítek příznivců Národní a sociální fronty, ale brání jim v tom lidé z iniciativy Brno blokuje. Sešly se jich nakonec stovky. Ozývají se hesla jako Nedej náckům žádnou šanci.

  • Mašínová: Jsem zděšená, čeho se dožívám v naší nové demokracii

    Mašínová při projevu uvedla, že totalita je nejvíce ponižující věc. „Někdy jsem zděšená z toho, čeho se dožívám v naší nové demokracii. Nemůžu sama uvěřit, že po 40 letech totality zůstala komunistická strana v Parlamentu. Poznamenává to celou společnost, když vidíme, koho máme v čele,“ řekla Mašínová. Vyzvala, aby k tomu společnost nebyla lhostejná a aby ministerský předseda Andrej Babiš (ANO) odstoupil. Gál uvedl, že lidé jako premiér Andrej Babiš, prezident Miloš Zeman nebo předseda SPD Tomio Okamura nepředstavují slušné Česko.

  • Demonstranti mají pochodu radikálů čelit nenásilně, například hudbou či divadlem

    Václav Pecl z pořadatelského Brno blokuje vyzval účastníky akce, aby se zdrželi násilí, ale aby zábavnou formou „ukázali, že Brno nácky nechce“. Pořadatelé vyzvali přítomné, aby pochodu pravicových radikálů čelili například divadelním vystoupením nebo hudbou. Účastníci z obou táborů se nesmějí chovat násilně ani mít střelné zbraně, výbušniny, pyrotechniku nebo si zahalovat obličeje. Rozpuštění akcí je možné, nepodaří-li se situaci, která by byla v rozporu se zákonem, vyřešit jiným zákrokem.

  • Na Dominikánské náměstí dorazil slovenský sociolog Fedor Gál

  • V Brně se scházejí odpůrci pravicových radikálů

    Na Dominikánském náměstí v Brně se dnes odpoledne sešly stovky odpůrců pravicových radikálů k akci nazvané Kdo si hraje, nehajluje. Zábavnou formou chtějí čelit pochodu, který má vyrazit s pochodněmi z nedalekého Zelného trhu kolem 19:00. Na akci dohlížejí stovky policistů včetně vrtulníku.

  • Policisté v Brně vyrazili do terénu

  • TOP 09 a Starostové pořádají akci ve Werichově vile

    15 let od vstupu České republiky do Evropské unie si dnes připomínají také členové a příznivci TOP 09 a Starostů. Od tří hodin se sešli ve Werichově vile na pražské Kampě. Součástí programu bylo zasazení stromu Medy Mládkové.

  • Útok pepřovým sprejem byl přestupek, uvedla policie

    Policisté incident s pepřovým sprejem na mítinku KSČM vyhodnotili jako přestupek. „Muž byl po provedení nezbytných úkonů propuštěn z policejní služebny a věc bude řešena ve správním řízení,“ řekla ČTK mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Starší muž, podle svědků sympatizant komunistů, použil vůči jednadvacetiletému demonstrantovi pepřový sprej. Policisté útočníka vzápětí po činu zadrželi. Přítomní novináři a fotografové zachytili ještě dalšího muže, kterého z náměstí odváděli policisté a členové antikonfliktního týmu. Podle některých médií do mladého muže zasaženého pepřovým sprejem několikrát kopl. Policisté tento incident dále neřešili, uvedla Zoulová.

  • Svobodní: ČR je kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun

    Účastníci asi padesátičlenného průvodu příznivců Svobodných dnes v Praze kritizovali Evropskou unii. Strana hovoří o vystoupení ČR z EU, Česko podle ní na členství prodělává. Zástupci strany při průvodu z náměstí Republiky k Pražskému hradu rozdávali lidem improvizované účtenky, podle nichž je Česko kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun. Podle údajů Ministerstva financí naopak republika do konce loňského roku získala z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, zatímco do rozpočtu Unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila, uvedlo ministerstvo.

  • Protest proti nacionalistům v Brně zahájí Zdena Mašínová či Fedor Gál

    Proti brněnskému průvodu radikálních nacionalistů z Národní a sociální fronty hodlá nenásilně protestovat iniciativa Brno blokuje akcí Kdo si hraje, nehajluje. Od 17 hodin na Dominikánském náměstí promluví například sestra bratří Mašínů Zdena Mašínová mladší, slovenský politik a sociolog Fedor Gál nebo krajský politik Michal Doležel. Následovat budou hudební vystoupení.

  • ODS na Petříně představila program a kandidáty do eurovoleb

    Europoslanec ODS Jan Zahradil by považoval za úspěch, kdyby strana získala v eurovolbách čtyři mandáty, čímž by zdvojnásobila současný počet. Řekl to na akci ODS k 1. máji v Praze na Petříně. Nyní ODS v europarlamentu zastupují Evžen Tošenovský a právě Zahradil, který je volebním lídrem své strany. Na druhém místě kandidátky je Tošenovský. Do podoby akce ODS s názvem Vzhůru na Petřín se letos předvolební kampaň před květnovými volbami do Evropského parlamentu výrazně promítla. Přítomni byli někteří kandidáti do europarlamentu, například bývalý ministr vnitra Alexandr Vondra. Prvomájovou akci pořádala ODS už pojednadvacáté.

  • Koho na akci KSČM zadržela policie?

    Server iDNES.cz uvádí, že policie na mítinku KSČM zadržela italského komunistu. Podle fotografa serveru Aktuálně.cz Lukáše Bíby ale nejde o muže, který nastříkal mladíkovi do očí pepřový sprej, uvedl to na svém Twitteru. Podle fotek, které Bíba na místě pořídil, také Ital držel v ruce mezinárodní presskartu. Konflikt podle fotografa MF DNES Michala Šuly začal kvůli propíchnutému balónku s logem KSČM.

  • Ve Zlíně se drží zvyků, prvomájový průvod udělali podle baťovských tradic

    Sportovci, hudebníci, mažoretky, ale i řidiči s historickými vozidly a motocykly se zapojili do prvomájového průvodu ve Zlíně. Jeho organizátoři se hlásí k baťovské tradici, lidé proto nesli transparenty s dobovými hesly. Průvod vyšel z areálu bývalých baťovských závodů, cílem bylo náměstí Míru. Přihlásilo se do něj 1700 lidí, akce je apolitická, řekl Martin Červinka ze spolupořádajícího Avion Big Bandu Zlín.

Reklama

Hlavní zprávy