Hlavní obsah

Osm let vězení pro žháře, jehož čin je na fotomapě vidět dodnes

Záběry z místa požáru, za který vynesl soud trest 8 let vězení.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

V obci na Jičínsku zapálil dvě budovy zemědělského družstva, ve kterých bylo uskladněno seno.

Článek

Vrchní soud v Praze potvrdil ve středu vysoký trest osmi let vězení za výjimečný žhářský útok, který ohrozil vesnici na Jičínsku.

Nebezpečným žhářem je podle soudu ukrajinský občan Anton Andriievskyi.

Nyní jednatřicetiletý muž v České republice pracoval. Loni v létě ale o práci přišel. Několik dní se pak potuloval na Mladoboleslavsku a Jičínsku. Dlouhou dobu zřejmě nejedl, nepil a nespal. Tomu odpovídalo jeho chaotické a agresivní chování.

V obci Čejkovice-Podhradí podle výsledků policejního vyšetřování zapálil dvě budovy zemědělského družstva, ve kterých bylo uskladněné seno. Požár pak založil ještě na několika dalších místech v okolí, včetně blízkého pole.

Celková škoda způsobená požárem dosáhla sedmi milionů korun. Zásah hasičů byl velmi náročný. Kvůli suchému letnímu počasí hrozilo rozšíření ohně do okolí. Hořící statek byl přitom na okraji vesnice. Oheň tak ohrožoval i její obyvatele. Vyhořelé budovy jsou dodnes dobře vidět i ve fotografických mapách.

Policie muže zadržela několik set metrů od statku přímo na jednom z míst, kde právě začínalo hořet. Nikdo další se v okolí nepohyboval. Řada svědků viděla na místech požáru právě obžalovaného. Krajský soud v Hradci Králové, který případ řešil v první instanci, tak došel k jednoznačnému závěru. Nikdo jiný než právě Andriievskyi pachatelem být nemohl. Za obecné ohrožení mu proto uložil osm let vězení.

Andriievskyi sice přiznává, že na místě požáru a v jeho okolí byl, popírá ale, že by právě on požár založil. Prý k tomu neměl žádný důvod. Proto se proti rozsudku krajského soudu odvolal. Vrchní soud ale jeho odvolání jako nedůvodné odmítl a osmiletý trest tak pravomocně potvrdil.

Reklama

Související témata:

Doporučované